2 вересня: пам'ятні дати та події — 12 років тому в Україні ввели гривню

Цього дня:

1192 — Завершення третього хрестового походу

1792 — Початок будівництва Одеси

1831 — Вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» Гоголя

1945 — Японія підписала Акт про капітуляцію

1971 — Об'єднана Арабська Республіка повернула собі історичну назву Єгипет

1990 — У Тирасполі проголосили Придністровську Республіку

1996 — В Україні ввели гривню

Довідка: 2 вересня 1996 року, відповідно до Указу Президента Леоніда Кучми, в Україні розпочалася грошова реформа. В обіг було введено національну валюту України - гривню, та соту її частину - копійку.

Цього дня за встановленим курсом було переведено у гривні ціни, тарифи, заробітну платню, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ і організацій, а також внески громадян. Внески населення було перераховано у гривні за курсом 100 000 карбованців за одну гривню без будь-яких обмежень і конфіскацій із вільним їх використанням у гривнях. Середньостатистична зарплата в Україні на 1 січня 1997 року становила 143 грн. (курс 1,89 грн. за $1).

Протягом 15 днів - від 2 до 16 вересня 1996 року - у готівковому обігові одночасно вільно використовувалися і гривні, і карбованці із поступовим вилученням останніх. Після 16 вересня 1996 року прийом карбованців було припинено, і єдиним законним засобом платежів на території України із тієї миті й досі є гривня.

Водночас, час для введення гривні було обрано не зовсім вдало. Грошова реформа не була підкріплена іншими заходами у галузі податкової, бюджетної політики, про що свідчило зосередження майже половини усієї грошової маси в подальші роки у сфері тіньової економіки, значне переважання купівлі населенням іноземної валюти над її продажем.

Курс гривні майже два роки стримувався завдяки жорсткій монетарній політиці - штучному заниженню грошової маси відносно валового внутрішнього продукту, що посилювало грошовий голод на гривню. Внаслідок цього курс долара у 1996 році знизився на 24%, у 1997 - на 9%. У 1997 дещо зріс рівень монетаризації економіки. Разом із важливим зростанням дефіциту державного боргу і виплат відсотків за ним, неефективним використанням бюджетних коштів, зменшенням валютних резервів НБУ, погіршенням фінансового становища підприємств тощо, у 1998 це призвело до поступової девальвації гривні, яка становила 84 %. При впровадженні режиму конвертованості гривні не було дотримано основних вимог конвертованості.

Хочеться відзначити, що перші зразки національної валюти було надруковано іще 1992 року канадською фірмою "Кенедієн Бенк Нот Компані". Загальна концепція, образ і гамма кольорів банкнот, орнамент та унікальний шрифт було розроблено Борисом Максимовим у співавторстві із Василем Лопатою. В. Лопата виконав портрети і пейзажі, які були використані у дизайні банкнот перших зразків гривні. Проте в обіг на той момент їх було вирішено не вводити через побоювання інфляції.

На сьогодні в обігу перебувають банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 та 500 гривень. Банкноти усіх номіналів виготовлено на спеціальному білому папері, що флуоресціює на ультрафіолеті. Крім того, в обігу на українському грошовому ринку - розмінні монети номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 25 та 50 копійок; обігові монети номінальною вартістю 1 гривня.

Літерний код гривні - UAH, цифровий код - 980, скорочене назва - грн. Емісійний інститут - Національний банк України.



Цього дня народились:

1908 — Валентин Петрович Глушко, український конструктор багаторазового ракетно-космічного комплексу «Енергія»—«Буран»

1964 — Кіану Рівз, американський кіноактор

old_editor, 02.09.2008 20:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини