Рада Федерації і Держдума закликають Медведєва визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії

Верхня палата – Рада Федерації та Державна Дума Росії одноголосно сьогодні підтримали визнання незалежності грузинських автономних територій – Південної Осетії та Абхазії.

Російські законодавці ухвалили звернення до президента Росії Дмитра Медведєва з пропозицією визнати незалежність від Грузії двох її регіонів, що були в центрі недавнього збройного конфлікту між Росією та Грузією.

В одноголосно ухваленому сьогодні зверненні російського парламенту зазначається, що Рада Федерації підтримує політику щодо Південної Осетії та Абхазії, яку проводить президент Росії Дмитро Медведєв.

«Для народів Південної Осетії та Абхазії існують всі права для отримання незалежності. Однією з головних правових основ визнання незалежності є базовий принцип міжнародного права – права народів на самовизначення», – спікер Сенату Сергій Миронов.

Зі свого боку спікер нижньої палати – Державної думи Росії Борис Ґрізлов заявив «Кавказ завжди був і буде в зоні російських стратегічних інтересів і вони будуть реалізовані незважаючи на будь-які заяви з найвищих зарубіжних трибун».

Виступаючи на засіданні Ради Федерації в Москві, лідер невизнаної південно-осетинської республіки Едуард Кокойти заявив: «Ми маємо більше політично-правових підстав ніж Косово для визнання нашої незалежності». Кокойти пояснив, щоб під словом «ми» він має на увазі Південну Осетію та Абхазію.

З проханням про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії звернулися до президента Росії, Держдуми та Ради Федерації лідери двох невизнаних республік у складі Грузії.

Всередині серпня під час зустрічі з Едуардом Кокойти та Сергієм Багапшем президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Москва підтримає будь-яке рішення Південної Осетії та Абхазії щодо їхнього статусу і виступатиме його гарантом.

Остаточне рішення щодо визнання Росією незалежності Південної Осетії та Абхазії має ухвалити президент Росії.

Кремлівське керівництво підтримувало південноосетинських сепаратистів фінансово, політично та надавало зброю.

Південна Осетія та Абхазія підтримуванні Росією оголосили про свою незалежність на початку дев’яностих років. Однак, досі ані Російська федерація ані жодна інша країна-член ООН не визнали незалежність цих двох сепаратистських грузинських автономних територій.

Джерело: Радіо "Свобода"
old_editor, 25.08.2008 20:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини