Україна святкує 17 річницю незалежності



Сьогодні день Незалежності. Вона дісталася Україні просто. Натомість 17 років усвідомлення себе "єдиною нацією" - були складними.

Осінь 90-го року. "Революція на граніті". Студентське голодування на столичному майдані. Вимог багато, наслідок - перша відставка голови ради міністрів УРСР Віталія Масола. За рік - проголошення "Незалежної України".

У 1992-му році - замість "радянських рублів" в обіг пускають "українські купони" багаторазового використання. Усі в країні стають "мільйонерами". Та позитивно на купівельній спроможності це не позначається. В Україні - рекордна інфляція у більш ніж 10 тисяч відсотків.

Гостра соціально-економічна та політична криза призводить до дострокових виборів парламенту і президента у 94-му році. У другому турі Леоніда Кравчука - переміг Леонід Кучма.

Рік 1996-ий. "Грошова реформа". У вересні в обігу з'являється національна валюта - гривня. Її обмінюють за курсом - 1 гривня на 100 тисяч купонів. За два тижні майже всі мільйонери зникають. Середньо-місячний прибуток українця - 90 доларів.

Нова економічна криза у державі виникає 98-го. "Дефолт". Долар подорожчав у 2 рази, а з ним - і імпорт. Зарплати лишилися на своєму рівні. Вітчизняна економіка занурилася у кризу неплатежів - бюджет почав худнути, банки - банкрутіти.

Восени 2000-го - вибухає "касетний скандал". Початок акції "Україна без Кучми". На вулицях - намети, починаються масові анти-президентські виступи.

Новий сплеск громадської активності - у 2004-му році. Передача влади від чинного глави держави Кучми до його опозиційного конкурента Ющенка - переросла в гостре протистояння. "Помаранчеву революцію".

З того часу Україна перебуває у стані безперервної "політичної кризи".

За матеріалами: podrobnosti.ua
old_editor, 25.08.2008 03:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини