Вісім прикарпатців поїхало на Олімпіаду в Пекін



Прикарпатці вболіватимуть за своїх земляків, які поїхали на XXIX літні Олімпійські ігри в Пекін. Всім спортсменам місцева влада упродовж року допомагала матеріально. До срібної і бронзової нагород, які вже виборювали представники Івано-Франківщини на попередніх Олімпіадах, хотіли б ще «золота».

Досвід Олімпійських ігр вже мають Роман Гонтюк, Василь Федоришин, Тетяна Ляхович, Ірина Шепетюк, 19-річна гімнастка Дарія Згоба поїде вперше. Щодо точної кількості учасників Олімпіади від Прикарпаття, то є і такі спортсмени, що представляють інші області. Та вболіватимуть за всіх. А «своїх» підтримували вже півроку, – каже начальник управління спорту обласної держадміністрації, учасник трьох літніх Олімпіад (в Атланті, Сіднеї та Афінах) Роман Вірастюк.

«Вдалося нам для наших спортсменів дати таку суму на підтримку, яку в Україні ніхто не давав. 5 тис. грн. в місяць в нас отримував кожний спортсмен-кандидат на Олімпійські ігри. Ми прийняли трошки, можливо, жорстке рішення, але вважаю його правильним: в попередню Олімпіаду цей список був роздутий до 60 чоловік, потім його трошки зменшили до 40 – гроші розпорошилися і практично ніхто не відчув цієї підтримки», – сказав Роман Вірастюк.

Тепер же одразу було визначено спершу десять, потім вісім чоловік – для них підтримка стала відчутнішою. За три роки прикарпатські спортсмени і тренери отримали 12 квартир – навряд, чи ще якась область може таким похвалитися. З чотирьох тренерів, які поїхали в Пекін, троє – за позабюджетні кошти, а значить, допомогли меценати – народні депутати, бізнесмени, підприємства.

Хочемо більше олімпійців – розвиваймо масовий спорт

Область вже має дві олімпійські нагороди: в Сіднеї це «бронза» боксера Андрія Федчука, в Афінах – «срібло» Романа Гонтюка з дзюдо. Хочеться більшого, при прогнозах каже заступник голови відділення Національного Олімпійського комітету в Івано-Франківській області Мирослав Карабін: «Надіємось на Василя Федоришина, на Романа Гонтюка і на Дарію Згобу. Це реально три спортсмени, які будуть боротися за олімпійські медалі».

На переконання Мирослава Карабіна, куди важливіша не кількість учасників Олімпіади від області, а успішність їхніх виступів. Основи ж цього слід закладати у розвитку масового спорту та створенні відповідних умов.

«Для того, щоб були медалі на змаганнях такого рівня, повинні функціонувати дитячо-юнацькі спортивні школи, повинні функціонувати спортивні об’єкти: спортивні зали, спортивні майданчики, басейни. В нас цього немає. В нас є прекрасна талановита молодь, є з кого вибирати, є кого готувати, але, на жаль, ми не маєм належних умов, де діти могли б готуватись», – зазначив Мирослав Карабін.

Керівник від спорту Івано-Франківщини 17-разовий чемпіон України зі штовхання ядра Роман Вірастюк та бронзова призерка ХХVII олімпійських ігор у потрійному стрибку Олена Говорова на каналі «Мегаспорт» вестимуть програму «Олімпійський день».



Галина Добош


За матеріалами: "Радіо Свобода"

old_editor, 06.08.2008 23:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини