Після стихійного лиха людям загрожують не лише інфекційні хвороби, а також стрес та отруєння соялми важких металів

Внаслідок паводку виведені з ладу ряд очисних споруд на території Прикарпаття. Спеціалісти Державної екологічної інспекції в області обстежують наслідки повені на підприємствах, зокрема і на очисних спорудах.

На Івано-Франківщині найбільші очисні споруди на підприємстві «Івано-Франківськводоекотехпром». Щодобово на них проходять очистку 90-100 тис. м.кубічних зворотних вод. З 12 год. 25 липня очисні споруди були затопленні, працівників евакуйовано, насосне обладнання вийшло з ладу. Скид стічних вод здійснювався через аварійний випуск, електропостачання було відсутнє. Проводилися відновлювальні роботи.

Паводком також затоплено споруди з очистки зворотних вод комунальних підприємств у Галичі, Рожнятові, Тлумачі, Косові, Снятині, Надвірні та смт.Брошнів-Осада. Частково пошкоджені очисні споруди підприємств ВАТ «Шкіряник» і ТзОВ «Світ шкіри». Проводяться роботи з відновлення електропостачання і поступового виведення очисних на робочий режим.

Не постраждали споруди з очистки зворотних вод комунальних підприємств Рогатина, Богородчан, Яремчі, Коломиї, підприємств ВАТ «Нафтрохімік Прикарпаття» (м.Надвірна), ЗАТ «Лукор» (м.Калуш), ТзОВ «Уніплит» (смт.Вигода).

Особливі побоювання спеціалістів управління з охорони навколишнього середовища були пов’язані з Калушем, де і раніше були переповнені хвостосховища. На щастя, обійшлося.



Екологічні загрози пов'язані не лише з водою. Керівник громадського медичного центру «Профілактика», доцент медичного університету, кандидат медичних наук Світлана Косенко називає такі небезпечні фактори:

перше, стресова ситуація (люди ще відходять від шоку, та потім будуть відчутні його наслідки), стрес може спричинити загострення хронічних захворювань;

друге: сама вода, дуже велика кількість загиблих тварин, вода підходить до цвинтарів, вона поєднує колодязі і вигрібні ями – від цього можуть розвиватися інфекційні захворювання;

третє – розмиті дороги – то перш за все солі важких металів, які залишаються на грунті, тому можуть бути випадки отруєння.
old_editor, 01.08.2008 13:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини