Уряд не виділив коштів на ремонт і реконструкцію Івано-Франківського аеропорту

Понад 1 млрд. грн. на ремонт злітно-посадкових смуг та перонів незабаром отримають з державного бюджету аеропорти в Донецьку, Києві та Львові. Фінансування відбудеться згідно з програмою "Будівництво, реконструкція та ремонт аеропортів державної і комунальної власності» у рамках підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Перелік державних і комунальних підприємств, які освоюватимуть бюджетні кошти, кабмін затвердив Постановою № 505 від 21 травня. Так, сусіди-львів’яни отримають понад 68 млн. грн. на будівництво і реконструкцію злітних смуг свого летовища.

Попри те, що Міжнародний аеропрт «Івано-Франківськ» ще в травні цього року було визнано резервним для львівського, коштів на його ремонт уряд не передбачив. І, як свідчать документи, навіть не збирався. Чому?

На адресу Івано-Франківської ОДА, облради і ВАТ «Нафтохімік Прикрарпаття», який сьогодні орендує майновий комплекс аеропорту, міністерство транспорту і зв’язку України та Державіаадміністрація 16 травня надіслала листа, в якому повідомила про надання Івано-Франківському аеропрту статусу резервного. У цьому ж листі адресатів попросили надати пакет матеріалів для техніко-економічного розрахунку підготовки летовища з метою внесення змін до діючих актів, що визначають фінансування аеропортів у рамках проведення Євро-2012. Пакет мав містити генплан аеропорту з об’єктами, які будуть задіяні в обслуговуванні фінальної частини Євро-2012, пропозиції щодо термінів та джерел фінансування тощо. Інформацію у мінтрансзв’язку слід було подати до 21 травня.

Як розповів «ГК» директор Івано-Франківського аеропорту Євген Савчук, міністерський лист лише надійшов 21 травня, близько 11 години. А матеріали, як виявилося, столичні чиновники вимагали надати не пізніше 14 години. І того ж дня уряд видав Постанову № 505. Зрозуміло, що про фінансування франківського летовища не йшлося з самого початку, а листування було суто формальним.

За словами Євгена Савчука, у 2012 році під час фіналу Львівський аеропорт планує прийняти понад 19 тис. пасажирів. У перерахунку на «Боїнги 737» – це близько 190 літаків. Відтак, потужності прикарпатського летовища можуть виявитися дуже доречними. На сьогодні місцевий аеропорт може одночасно прийняти тільки 4 таких літаки. Щоб збільшити його пропускну здатність, необхідно інвестувати в будівництво додаткових стоянок і спецтехніку. Загалом, Івано-Франківський аеропорт потребує понад 90 млн. грн. інвестицій.

Можна припустити, що уряд утримався від фінансування прикарпатського летовища через наміри місцевої обласної адміністрації передати комплекс у приватні руки. Як раніше повідомляв «ГК», відповідний проект рішення вже готовий і обласна рада може схвалити його ще в липні. Летовище планують приватизувати шляхом створення на базі цілісного майнового комплексу «Міжнародний аеропорт Івано-Франківськ» відкритого акціонерного товариства. В якості співзасновника обласна рада внесе у майбутнє ВАТ майно, що становитиме 25%+1 акція, інші співзасновники, які отримають 75% акцій, – кошти.

Найбільш імовірним претендентом на 75% акцій майбутнього ВАТ вважається ТОВ «Скорзонера», яка розбудовує гірськолижний курорт «Буковель». «Скорзонера», як і нинішній орендар аеропотру ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», контролюється фінансово-промисловою групою «Приват» Ігоря Коломойського.

Джерело: "Галицький кореспондент", № 26, 10.07.2008
old_editor, 11.07.2008 18:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини