В Івано-Франківську забудовники працюють з мінімальним прибутком?

Цікаві розрахунки надав Інститут приватизації, управління власністю й інвестиціями. Розрахунки стосуються цін на нерухомість в Україні.

Група фахівців, що складається з німецького проекту "Приватизації й управління власністю" і українських експертів прийшли до висновку, що квартири в столиці України продаються дорожче їхньої собівартості в 3,1 рази, а квартири в регіонах у середньому коштують більше номіналу в 1,8-2,1 рази.

Щоправда є міста, де забудовники дістають мінімальний прибуток, продаючи квадратний метр на 30-35% дорожче. Це - Миргород, Івано-Франківськ, Кам'янець-Подільський, Рівне й Чернігів. Лідерами «навару» серед забудовників крім столиці є Донецьк, Одеса, Алушта, Дніпропетровськ, Харків, Полтава.

Хоча є одне але... Адже ніхто не враховує хабарів, які даються міським і “верхнім” чиновникам для того, що б одержати дозвіл на забудову. Відповідно до розрахунків експертів від 10 до 25% від загальної вартості будинку йде саме на хабарі й “благодійні внески”, під виглядом соціальних зобов’язань.

Адже будь-який забудовник легко пояснить причину такої величезної різниці між собівартістю й ціною на продаж. Різного роду виплати чиновникам і державним структурам серйозно збільшують видатки будівельних компаній. Крім того за словами самих же експертів, не були враховані підключення до комунікацій, тому що вирахувати їх, загалом, практично неможливо через надзвичайне розходження в регіонах країни. Висновок спільної групи експертів такий:

Через нестабільність, зокрема, валютних курсів, закриття значною кількістю банків іпотеки, підняття ставок по кредитах, зростаючої інфляції та підвищення цін на будматеріали - попит на житлові фонди падає. Наприкінці 2008-го - першій половині 2009 року очікується зниження цін на 25-35%.

Якщо тенденція збережеться, то ціни на квартири до 2010 року впадуть на 40-50%.

При цьому, ціни піднімуться до 2012 року через проведення футбольного Євро - 2012 і можливість стабілізації політичної ситуації в Україні.

За матеріалами domik.net
old_editor, 11.07.2008 18:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини