Українській Греко-католицькій церкві потрібний статус патріархату

Івано-Франківська, Тернопільська і Львівська облради підготували спільне звернення до Папи Римському Бенедикта XVI про надання Українській Греко-католицькій Церкві статусу Патріархату.

Сьогодні за це звернення голосуватимуть депутати трьох областей.

У спільному проекті звернення наголошується, що Українська Греко-католицька Церква пройшла складний історичний шлях і досягла духовної зрілості. Ця Церква візантійського обряду займає за кількістю вірян друге місце в Україні і готова бути визнаною Патріаршою Церквою, мовиться в зверненні.

Надання такого статусу, вважають його автори, було б доленосним для подальшої діяльності УГКЦ і розвитку української державності. У документі висловлюється сподівання, що голос обранців буде почутий Папою Римським.

Чотири роки тому з подібним проханням до Ватикану, але до попередника Бенедикта XVI – Івана Павла II, вже зверталися 150 народних депутатів України.

Статус Патріархату для УГКЦ означав би незалежне адміністративне управління.

Доволі багато експертів побоюються, що Патріархат УГКЦ призведе до розколу між Українською Греко-католицькою і Православною Церквами. Проте існує й інша думка, що Патріархат УГКЦ може сприяти об'єднанню православних і греко-католиків в Україні і приведе до створення в Україні єдиної Церкви.

Історія з наданням УГКЦ Патріархату почалася ще в XVI–XVII столітті, і належить вона митрополитові Київському Петру Могилі. Ідею надання УГКЦ статусу Патріархату підтримували і втілювали в життя митрополит Андрій Шептицький і кардинал Йосип Сліпий.

Джерело: ProUa
old_editor, 08.07.2008 15:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини