Калуш "лупає" Київ на 20 млн. гривень

У вівторок представницька делегація з Калуша побувала у Верховній Раді України, де вперше за останні роки на такому високому рівні заявила про екологічні проблеми міста. Калушани поїхали не з порожніми руками: були підготовлені усі матеріали екологічної тематики, а також проект Постанови Верховної Ради про виділення Калушу 20 млн. гривень з резервного фонду Державного бюджету.

У складі калуської делегації були як науковці з інституту галургії, так і представники виконавчої влади міста та депутати міської ради. Нагадаємо, що своїм рішенням наші народні обранці планували провести виїзне „екологічне” засідання міської ради під стінами Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Проте вирішили провести конструктивну і ділову поїздку.

Звичайно, про швидке і негайне вирішення екологічних проблем нашого міста не йдеться (а тим паче — про виділення 20 млн. гривень. — Авт.). Але представники калуської делегації переконують: їх почули.

Слухання Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ВРУ проходило у широкому складі за участю народних депутатів, представників Національної Академії Наук України, екологічних організацій. Йшлося про захоронення твердих побутових відходів, стан полігонів, хвостосховищ.

— Ми загострили увагу на двох питаннях, — розповів „Вікнам” заступник міського голови з будівництва Василь Петрів. — Перше — про екологічну ситуацію у зоні ДП „Калійний завод”. Як відомо, вода річки Сівки через карстові утворення прорвалася у Домбровський кар’єр, тому швидкими темпами йде затоплення кар’єру. І це у той час, коли нерозробленими залишаються 32 млн. куб. метрів порід калійних солей. Ареал засолення водоносних горизонтів охоплює уже більше 950 га землі і прямує у бік міських водозаборів. Тобто місто може залишитися без джерела питної води. Крім того, під час проливних дощів у травні раптово просіла дамба хвостосховища №2 з 9,7 млн. куб. метрів рідких і твердих відходів з високою концентрацією солей. Прорив дамби спричинить екологічну катастрофу небачених наслідків. Також швидкими темпами проходить просідання земних поверхонь над шахтними виробітками.

Тому ми просили виділити з резервного фонду Держбюджету 20 млн. гривень, у тому числі 4 млн. — на відселення жителів із зони просідання і 6 млн. — на захист водозаборів Калуша від засолення. Решта 10 млн. мали б ліквідувати просідання дамби хвостосховища №2 та прорив Сівки у кар’єр.

За словами Василя Петріва, члени делегації надіються на створення спеціальної комісії, яка вивчить екологічні проблеми Калуша. На засіданні Комітету був присутній народний депутат, наш земляк Зіновій Шкутяк з „Нашої України”. Секретар Калуської міської ради Роман Боднарчук мав зустріч і з народним депутатом Дмитром Шлемком (фракція БЮТ), на якій також загострив увагу на негайному вирішенні екологічних проблем Калуша.

Позитивно оцінює поїздку і заступник міського голови з економіки Ігор Очкур:

— Вважаю нашу поїздку дуже позитивною. Як писав Іван Франко: „Лупайте сю скалу...”. Справді треба лупати, і про це засвідчила зустріч у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (голова — Анатолій Семинога - на фото). Було близько 30 виступаючих. Від нашої делегації слово мали науковець Іван Костів та міський голова Ігор Насалик, який зазначив, що проблеми калійного заводу можуть мати негативні наслідки не тільки для Калуша, але і для України. Ми познайомилися з впливовими людьми (зокрема, віце-президентом Всеукраїнської екологічної ліги України), які будуть допомагати піднімати екологічну проблему Калуша на вищому рівні. Нашу поїздку вважаю дуже позитивною.

Чи матимуть слухання Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради практичне продовження для Калуша? Калуські посадовці твердять: надія є. Якщо не буде позачергових парламентських виборів, які пророчать ще цьогоріч.



Юрій ТИМОЩУК


"Вікна"
old_editor, 20.06.2008 01:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини