Любиш мистецтво – прямуй в Уніж

27-29 червня на Городенківщині в селі Уніж відбудеться фестиваль українського формату «УНІЖ». Про це на прес-конференції для івано-франківських журналістів розповіли організатори фестивалю – Мирослава Гнатюшкіна, Олег Гнатів, Микола Міщур, Ігор Джаман і Оля Михайлюк.

Саме в цьому невеличкому селі, населенням не більше 120 чоловік, і відбувається будівництво Кузні – центру молодіжного руху для тих, хто хоче і може реалізовувати потужні українські проекти. Якраз цей фестиваль і стане першою масовою подією Кузні.

Ідея створення цього проекту виникла більше року тому і полягала у згуртуванні людей, які зацікавленні в розбудові будь-яких галузей української культури. Таких людей є дуже багато, але вони не знайомі між собою і не мають єдиного осередку, де могли б збиратися і реалізовувати свої творчі плани.

Над підготовкою фестивалю ведеться дуже активна робота. До Уніжу з’їжджаються волонтери з найрізноманітніших куточків нашої країни.

Вже зараз прийняти участь у фестивалі погодилися такі музичні гурти, як «Гайдамаки» (Київ), «Перкалаба» (Івано-Франківськ), «Оt Vinta» та «Бреm Сtокер» (Рівне), «Пропала Грамота» (Кам’янець-Подільський), «Тінь Сонця» (Київ), молоді гурти з різних регіонів України.

Але фестиваль не обмежиться лише музичною програмою. Тут працюватимуть кіноклуб та різноманітні майстерні, зокрема анімаційна, яку проводитиме відомий український режисер Степан Коваль. Відбуватимуться дискусійні клуби за участю молодих поетів. Власне, це окремий проект, який запропонували організаторам фестивалю ті, хто вже ним зацікавився, а саме – творча молодь. Бути куратором на дискусійних клубах погодився письменник Юрій Андрухович.

Крім того, програма передбачає роботу символічної майстерні ковальства. Учасники планують спільно намалювати портрет сучасного українця.

Вхід на фестиваль буде платним – 30 грн. на день і в цілому – 90 грн. за весь фестиваль. Але для тих, хто приїде заздалегідь, щоб допомогти в організації свята, вхід буде безкоштовним. На «Уніжі» буде своя валюта – бофони, яку можна буде отримати в обмінних пунктах.

В цілому організатори сподіваються на приїзд близько 1 000 гостей і наполегливо радять брати з собою намети, адже маленьке село не розраховане на прийом гостей.

Любов Загоровська

"Станіславська газета", № 24 (26) від 19 червня 2008 року

old_editor, 18.06.2008 20:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини