Ріпак - найприбутковіша культура для селян

Вперше за останні десять років в області посіяно більше 11 тисяч гектарів ріпаку, це у 2 рази більше, ніж минулого року. Ця культура на сьогодні є найприбутковішою, кажуть господарники. Тому обсяги посівів планують збільшити ще у кілька разів

Цьогорічний врожай ріпаку здивував господарників області. Він виріс висотою більше двох метрів із біологічною врожайністю понад п'ять тонн з гектара, тоді як минулого року врожайність складала близько двох тонн з гектара.

Такий врожай дає наразі лише один сорт ріпаку – озимий, під назвою «Артус». Цього року його вперше на території області посіяли німецькі фахівці у Тлумацькому районі. Ріпак – дуже популярна та потрібна культура, переконують господарники. На неї великий попит у харчовій промисловості і у виробництві біодизелю. Ріпак, кажуть аграрії, економічно вигідний. І дає великий відсоток чистого прибутку. Цього року, сподіваються сільськогосподарники, ціна за 1 тонну буде не менше трьох тисяч гривень. Збільшили площі посівів озимого ріпаку і господарства Городенківського району.

Василь Савіцький, начальник управління АПР Городенківської РДА:

"Якщо минулого року сіяли 500-600 гектарів, то цього року 3 тисячі гектарів озимого ріпаку, минулого року 10-15 гектарів ярого – тепер 600 гектарів. Це технічна культура, вона дає добрий прибуток".

І хоча ріпак потребує специфічного догляду, кажуть аграрії області, він того вартий. Зараз триває період дозрівання. За три тижні, якщо дозволять погодні умови, збиратимуть врожай. Доглядати за ріпаком місцевих аграріїв нині вчать німецькі. Радять, які сорти для посівів краще вибирати і яка має бути технологія, щоб досягнути максимальних врожаїв.

Іван Андріїшин, заступник начальника управління ГУ АПР ОДА:

"Економічно це надзвичайно прибуткова культура, хоча, щоб виростити такий врожай, треба надзвичайно багато працювати. У 2009 році виростили до 15 тисяч гектарів від загальної площі, по 3 тонни з гектара, хороший внесок в економіку області".

Багато ріпаку вирощують і наші сусіди – тернопільчани. На них припадає десята частина усіх посівів ріпаку в Україні. За нормальних умов з одного гектара ріпаку можна отримати тонну біодизелю. Українським ріпаком дуже цікавляться іноземці, 80% врожаю йде на експорт. Хоча переробкою ріпаку на олію та біодизель займаються вже і на Прикарпатті. Посіявши 1 мільйон гектарів ріпаку Україна може забезпечити весь агро-промисловий комплекс власним біопаливом, кажуть спеціалісти. Розширювати зону посіву цієї культури треба і в нас. До 2010 року площі ріпаку заплановано збільшити до 1,5 мільйонів гектарів.

Вікторія Ткачівська

ТРК "3 студія"
old_editor, 18.06.2008 05:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини