В Коломиї оформляли фіктивні кредити

У Коломиї співробітники міськвідділу міліції та управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Івано-Франківській області викрили кількох зловмисників, які проводили оформлення споживчих кредитів без відома позичальників.

Протизаконна діяльність шахраїв стала можливою через те, що двоє співробітників регіонального представництва торгово-фінансової фірми винайшли спосіб отримання додаткових заробітків шляхом підроблення документів. Вочевидь подружжя повважало, що за не надто напружену роботу з фінансовими паперами можна отримувати значно більше грошей. Дарма, що для цього доведеться «залізти» до кишені роботодавців. Відтак поки центральний офіс займався великим бізнесом, його представники в регіоні переймалися власними інтересами. До представництва фірми ласкаво запрошували людей, які бажали оформити кредит на придбання будівельних матеріалів. Позичальники надавали необхідні документи, підписували договір і чекали на кредитну лінію. Багатьом з них так і не вдалося отримати ні грошей, ні будівельних матеріалів. Натомість здивуванню не було меж: з отриманих повідомлень вони довідувалися, що фірма виконала свою частину договірних зобов’язань, а для позичальника настав час сплачувати рахунки за кредитами.

Можна собі лише уявити стан людини зі здоровим глуздом, у якої раптово з’являється кількатисячний борг. Ледь не втрачаючи самовладання шестеро людей подалися до кредиторів. Гадали, що то якась прикра помилка і все з’ясується. З того нічого не вийшло. Відновлювати справедливість доведеться у судовому порядку.

Після того, як ошукані звернулися в міліцію, правоохоронці прискіпливо вивчили специфіку роботи не тільки працівників фірми, але й двох приватних підприємців. Саме останні, згідно з рахунками-фактурами, фігурували продавцями будівельних матеріалів. Хоча, як з’ясувалося, ні один, ні інший насправді не мали жодного стосунку до торгівлі цією групою товару. Натомість було встановлено, що підприємці регулярно представляли фірмі-кредитору фіктивні рахунки-фактури, які засвідчували, що позичальники дійсно брали в них товар відповідно до дії кредитних договорів. Кошти, які надходили на розрахункові рахунки підприємців, невдовзі ставали готівковими і предметом поділу між усіма учасниками оборудки. За іншими сценарієм, певні кошти перепадали й особам, на яких незаконно оформлялися кредити. Таким чином, упродовж вересня-грудня минулого року через схему оформлення фіктивних кредитів «пройшли» майже 306 тисяч гривень. У даному разі – це прямі збитки банку, який обслуговував кредити.

За матеріалами міліцейської перевірки прокуратурою міста Коломиї порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України – розкрадання в особливо великих розмірах і службове підроблення. З метою відшкодування збитків на майно фігурантів кримінальної справи накладено арешт.

Василь Гультайчук,

ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області

17.06.2008p.

old_editor, 18.06.2008 05:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини