Івано-Франківськ дуже вдячний директору Чернігівського театру за те, що не цінує своїх кадрів

Протягом тижня, 11-18 травня в Івано-Франківську проходив фестиваль-конкурс театрів Західної України «Прем’єри сезону». В ньому брали участь театри Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Дрогобича, Рівного, Хмельницького, Чернівців та Луцька.

За рішенням журі фестивалю на чолі з народним артистом України Федором Стригуном вистава «Ігри імператорів» (режисер-постановник Сергій Кузик) отримала найвищу нагороду – Гран-прі, як краща вистава фестивалю. Крім того, ця вистава перемогла ще в трьох номінаціях:

– За сценографію – заслужений діяч мистецтв України Олександр Семенюк;

– За кращу жіночу роль – артистка Валентина Шиманська;

– За кращу чоловічу роль – заслужений артист України Володимир Пантелик.

А ось і найголовніше: згідно рішення журі фестивалю та Львівського відділення Національної Спілки театральних діячів України за фактом прем’єри вистави «Ігри імператорів» прийнято рішення присвоїти Івано-Франківському театру імені Івана Франка почесне звання академічного!.

Нагадаємо, через конфлікт з керівництвом нашого облдрамтеатру, знаний в Чернігові режисер Сергій Кузик звільнився з театру за «власним» бажанням.

Доречно зауважити, що протягом кількох років його постійно звільняло керівництво театру.

Було й голодування частини творчого колективу, близько десятка судів, обіцянка обласної влади розібратися в конфліктній ситуації та багато всякого різного.

За це було дуже багато публікацій в місцевих та всеукраїнських друкованих ЗМІ, Інтернеті тощо. Але, хоча конфлікт ще й досі не завершився, «опальний» чернігівський режисер прийняв пропозицію поставити виставу на тему Голодомору та поїхав займатися творчістю замість боротьби з керівництвом.

Ось що написала щодо цієї п’єси газета «Галичина»:

«Ігри імператорів» було заявлено як трагіфарс за мотивами драматичних творів М. Куліша «97», А. Камю «Калігула» та філософськими трактатами Г. Сковороди. Прем’єра вистави тримали залу в напрузі, це був той випадок, коли глядач мовчить, майже не аплодує, сприймаючи емоціями, генною пам’яттю, «морозом по шкірі».

Вистава пройшла при повному аншлазі. Довершена робота івано-франківців заслужила найвищих оцінок журі фестивалю. За словами голови журі, це дуже високопрофесійна вистава, абсолютно позбавлена провінціалізму. Усі впорались, усі здивували. Що не персонаж – абсолютне задоволення.

Як на мене, то тепер колектив Івано-Франківського театру повинен серйозно «виставитися» нашому керівництву театру та обласній владі за роботу Сергія Кузика, що зробила їх «академіками». Прикро, що такий талановитий актор чернігівському драмтеатру виявився непотрібним…

Чи побачимо ми коли-небудь вистави «опального» режисера в нашому місті, спрогнозувати досить важко. Адже на Україні працюють багато театрів, що не стали ще академічними J.

P.S. Громадянська мережа ОПОРА неодноразово піднімала тему ситуації в Чернігівському драмтеатру. Не одна публікація з’являлася на сайті „Чернігів Громадський”. Влітку минулого року ми надіслали і опублікували відкрите звернення до голови Черінгвської обласної ради Наталії Романової з проханням втрутитися в ситуацію та публічно озвучити свою позицію. Але відповіді не отримали досі (до-речі, це порушення Закону України про звернення громадян). Помінявся губернатор, змінився уряд… А віз і нині там.

Джерело: "Чернігівський монітор"
old_editor, 21.05.2008 13:35



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини