В проекті "Великі українці" лідирував Степан Бандера?

Як повідомляє "BBCUkrainian", шеф-редактор проекту «Великі українці» припустив, що оприлюднені результати голосування на телеканалі Інтер, згідно з якими найвеличнішим українцем усіх часів названо Ярослава Мудрого, можуть не відповідати справжньому волевиявленню глядачів.

Організатори проекту твердять, що за Ярослава Мудрого проголосували майже 650 тисяч людей. Інформацію про можливі фальсифікації керівництво каналу поки не коментує.

Упродовж останнього дня голосування за кандидатуру Ярослава Мудрого надійшло 550 тисяч голосів, хоча за увесь попередній місяць, поки йшло голосування – 60 тисяч. Це в інтерв’ю БіБіСі повідомив шеф-редактор проекту “Великі Українці” Вахтанг Кіпіані: “Я знаю, і я знав про це до проекту, що готується “вкидання голосів” за деякі кандидатури, представлені в нашій десятці. Мені було відомо, що Ярослав Мудрий – один із них. Про це було повідомлено мною генеральног опродюсера каналу, але мені було сказано, що мені буде соромно за свої припущення. І при цьому відмовлено в праві подивитися на поточні результати голосування. Право на що я мав і маю, очевидно, як шеф-редактор проекту. І цим правом я протягом місяця користувався. Побачивши результат, я припускаю, що ці 550 тисяч людей – це не вільні прихильники Ярослава Мудрого – це спланована акція. Про те, хто за цим стоїть, я можу лише припускати.

Інтернет-видання про українське телебачення “Телекритика”, з посиланеням на неназвані джерела, повідомило, що голосування на користь Ярослава Мудрого велося з 80 мобільних телефонів. Інтриги додає те, що протягом тривалого часу у проекті лідирувала кандидатура Степана Бандери.

Сайт каналу інформує, що “під час проекту підрахунком голосів ... займалася авторитетна компанія, яка має багаторічний досвід соціологічних та маркетингових досліджень.”

Під час телевізійного ефіру кожного з десяти претендентів на звання “Великого українця” представляли “адвокати”, громадські та політичні діячі.

Один з них, український Президент Леонід Кравчук припустив, що результати можуть не відповідати справжньому голосуванню:

“Ми повинні розуміти, що це шоу, і коли ми досягнемо ще більшого технологічного успіху в мобільних телефонах, то ми правди ніколи не дізнаємось. Аби кожному було дано право голосувати один раз, картина була б іншою. Я ж знаю, до мене пишуть листи – збиралися сотнями, хтось давав гроші, вони сиділи і, вибачте на слові, накручували своїх героїв. Тому, шоу є шоу.”

От що говорили у студії про обрання Ярослава Мудрого “Великим українцем”. Дмитро Табачник, народний депутат, Партія Регіонів:

«У нас самоусвідомлення себе як держави, як нації, набагато довше і об’ємніше. Тому що, скажімо, в деяких європейських країнах найстарші серед великих належать 15-17 століття. Це говорить про те, що українці усвідомлюють свою історію, як історію неподільну, нерозривну на тисячу років. Сьогодні – це підтримка і канонізація нашої найдавнішої історії. Усвідомлення себе як частини всієї історії України з десятого століття по двадцять перше століття.»

Віталій Портніков, журналіст: «Є очевидним факт, що український народ поки не може знайти героя в тому короткому періоді існування української держави, який є зараз, і в тих коротких періодах, які були раніше. Так що це логічний висновок нації, яка отримала власну європейську державу. От і все.»

Конфліктна ситуація навколо голосування вже була у проекті “Великі Українці”. У грудні, під час попереднього етапу програми, визначення сотні кандидатів на звання “Великого Українця”, 12 тисяч голосів отримав екс-міністр внутрішніх справ Василь Цушко. Повідомляли, що голоси за нього відправляли з невеликої кількості мобільних телефонів.

Проект “Великі Українці” тривав 8 місяців. Організатори стверджують, що за цей час отримали близько 2,5 мільйонів голосів телеглядачів.

Формат телепроекту був придбаний телеканалом "Інтер" у Бі-Бі-Сі, його оригінальна назва – 100 Greatеst Britons (100 Великих британців). Подібні проекти відбулися у кількох країнах світу.

Олександр Бондаренко,

Бі-Бі-Сі, Київ

old_editor, 19.05.2008 20:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини