Сьогодні Україна стала 152-м повноправним членом Світової організації торгівлі

Сьогодні, 16 травня 2008 року, набрав чинності ратифікований Верховною Радою 10 квітня п.р. Протокол про приєднання України до Марракеської Угоди про створення Світової організації торгівлі і Україна стала повноправним 152-м членом цієї організації.

За 14 років переговорів Україна пройшла шлях економічних і структурних реформ, трансформації від адміністративно-планової до ринкової економіки, завершила двосторонні переговори з країнами-членами СОТ, прийняла більш ніж 50 необхідних для адаптації українського законодавства до вимог СОТ законів.

Протокол про приєднання України до Маракешської угоди про створення СОТ був підписаний в Женеві 5 лютого 2008 року.

Верховна рада 10 квітня ратифікувала протокол про вступ України до СОТ.

16 квітня Віктор Ющенко підписав закон про ратифікацію протоколу, того ж дня Міністерство закордонних справ направило ноту генеральному секретарю СОТ, в якій повідомила про ратифікацію протоколу про вступ України в організацію.

За даними Міністерства економіки, з моменту вступу України до СОТ країна одержить такі переваги як покращення умов торгівлі з 151 країною світу, на частку яких доводиться понад 95% світової торгівлі. Крім того, такий крок веде до зменшення тарифних і нетарифних обмежень на доступ українських товарів на ринки країн-членів СОТ, до набуття офіційного статусу переговорного процесу по створенню зони вільної торгівлі з ЄС.

Проте через те, що Україна набуває членство у СОТ не з початку поточного року, розмір членського внеску розраховуватиметься на фактичну кількість місяців, які залишилися до кінця 2008 року.

Приєднання до СОТ зробить на економіку в більшій мірі сприятливий вплив, оскільки припускає відміну квот на експорт українських металів у Європейський Союз і забезпечує недискримінаційний транзит товарів та послуг. В той же час, за винятком готельного і ресторанного бізнесу, сектор послуг демонструватиме помірне зростання сукупного випуску.

При цьому, за оцінкою Мінекономіки, від вступу до СОТ очікується зростання доходів державного бюджету від зовнішньоекономічної діяльності і додаткове щорічне збільшення експорту продукції, щонайменше, на 7-10% (від 1,5-4 млрд). Крім того, очікується суттєве підвищення конкурентоспроможності виробництва товарів через значне збільшення об'ємів іноземного інвестування - до 3-5 млрд щорічно.

Щодо ризиків, які несе для економіки вступ у СОТ, в Мінекономіки відзначають, що може загостритися конкуренція на внутрішньому ринку.

СОТ створена в 1995 році. Робота організації направлена на розробку і підтримку системи юридичних норм міжнародної торгівлі. Членами СОТ є 152 країни, які здійснюють 97% світового торгового обороту. Ще близько 30 країн ведуть переговори про вступ до організації. Головні завдання СОТ - лібералізація міжнародної торгівлі, сприяння економічному зростанню і підвищенню добробуту людей.
old_editor, 16.05.2008 15:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини