12 травня: пам'ятні дати та події

12 травня відзначають Всесвітній день медичних сестер. Хоча фактично святу вже більше ста років, офіційно він був заснований тільки в 1971 році.

День медичної сестри відзначається з моменту об'єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію - Міжнародну раду медичних сестер.

Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтенгейл. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра - це санітарка, яка виносить із поля бою ранених або стоїть біля операційного столу.

12 травня 1954 року Україна стала членом ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури). Це об'єднання є міжнародною міжурядовою організацією, спеціалізованою установою ООН, яка офіційно існує з 4 листопада 1946 року, коли набув чинності її Статут, підписаний 16 листопада 1945 року представниками 44 держав на засновницькій конференції в Лондоні. Штаб-квартира Організації розташована в Парижі (Франція). Керівними органами ЮНЕСКО є Генеральна конференція, Виконавча рада і Секретаріат. За період членства в ЮНЕСКО Україна виступала ініціатором багатьох міжнародних програм і проектів цієї Організації. Зокрема, в ході 26-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО вона ініціювала розгортання масової міжнародної кампанії з викорінювання неписьменності. Ця кампанія набула широкого міжнародного визнання і лягла в основу багаторічної програмної діяльності ЮНЕСКО в цій області.

Цього дня 996 р. у Києві освячена перша на Русі кам'яна церква - Десятинна. А минулого року у цей день українець Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі «Євробачення-2007», поступившись Марії Шерифович із Сербії.

12 травня 1936 народився Іван Степанович Марчук - український живописець, заслужений художник України, лауреат Шевченківської премії.
old_editor, 12.05.2008 15:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини