Ярослав Кендзьор: Підтримувати ветеранів УПА потрібно не тільки на місцевому рівні – належну шану зобов’язана віддати їм держава

“Нам сьогодні складно відходити від радянських стереотипів. Але ми маємо достатньо архівних матеріалів – конкретних прикладів, вивчених, зокрема, львівським “Меморіалом”, які свідчать про злодіяння радянської влади на Львівщині ще далеко до створення УПА”. Про це вчора в ефірі УТ-1 сказав народний депутат від фракції “Наша Україна – Народна Самооборона”, заступник голови парламентського Комітету з питань культури і духовності Ярослав Кендзьор.

“Сьогодні ми маємо багато прикладів, зокрема, на Галичині, де поруч із вояками УПА живуть НКВДисти, які вивозили сім’ї тих вояків на Сибір. Цей НКВДист у званні полковника має пенсію близько трьох тисяч гривень, а вояк УПА, який проливав кров за Українську Державу, має пенсію п’ятсот гривень, - зазначив Кендзьор. – Такий стан є кричуще несправедливим”.



Щодо підтримки ветеранів Української Повстанської Армії з боку місцевих органів влади, народний депутат підкреслив, що “УПА боролася не за Галицьку державу, - вона воювала з жовто-блакитним прапором у руках, який є сьогодні нашим державним прапором. Тому підтримувати ветеранів УПА потрібно не на місцевому рівні – держава зобов’язана віддати їм всю належну шану, повагу й юридичне визнання”.



За його словами, “визнання УПА потрібно усьому українському суспільству, бо ніколи не збудуєш державу, якщо не знаєш правдивої, інколи гіркої, своєї історії”.



“Поки ми не очистимо нашу історію від тих радянських нашарувань, якими живуть ще сьогодні наші громадяни, до тих пір не зможемо побудувати Україну як національну державу”, - наголосив Кендзьор.

Офіційне інтернет-представництво Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона"
old_editor, 06.05.2008 19:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини