Владика Микола (Сімкайло) зустрівся з борцем за легалізацію УГКЦ

Відбулася зустріч Преосвященного Владики Миколая (Сімкайла), Єпарха Коломийсько-Чернівецького, та п. Миколи Муратова учасника Комітету захисту УГКЦ у радянський період.

Як повідомила репортерові MALAKAVA прес-служба УГКЦ, під час зустрічі із єпископом, пан Микола згадував історичні події легалізації УГКЦ, велику жертовність і мужність Владики Павла Василика, який сміливо заявив світові про УГКЦ, яка є живою і прагне свободи у віровизнанні.

Така відважна заява на теренах колишнього Радянського Союзу у 1987 році привернула велику увагу громадськості.

"Коли я дізнався про ганебне переслідування і заборону УГКЦ, прочитав її історію, в мене пробудилося бажання всіляко допомагати Українській Церкві звільнитися від несправедливої і тоталітарної ідеології. По духу УГКЦ торкнулася мого серця і я наскільки міг надавав юридичну допомогу у справах виходу із підпілля. Мені хочеться відзначити, що Українська Греко-Католицька Церква дійсно залишається із народом і тому є живою, а отже справді є християнська любов, яка притягає людей і охороняє", – розповів п. Микола. Єпископ Миколай нагородив гостя із Москви грамотою і подякував за особистий внесок п. Миколи у цю богоугодну справу визволення Церкви.

Микола Муратов – один із чільних діячів боротьби за легалізацію Української Греко-Католицької Церкви у 80-х роках минулого століття. Він був серед тих російських дисидентів, які, маючи широкі зв'язки з іноземними журналістами, передавали на Захід дисидентську літературу та документи. Маючи юридичну освіту, він на запрошення голови створеного 1987 року Комітету захисту УГКЦ, правозахисника, в'язня сумління Івана Геля долучився до Комітету як юрисконсульт. Діяльність Комітету була спрямована на поширення ідей відновлення УГКЦ серед населення та домагань легалізації Церкви перед партійно-державними органами. У грудні 1987 р. п. Микола увійшов також до складу Української Гельсінкської групи. "Постать Миколи Муратова була дуже цінна для Комітету захисту УГКЦ, – розповідає Іван Гель. – Він усіляко допомагав Комітетові в його діяльності. За сприяння М. Муратова я познайомився з Д.Шустером – помічником тодішнього Держсекретаря США з прав людини. Пізніше, 1988 року, саме пан Шустер під час візиту до Москви президента Сполучених Штатів Рональда Рейгана влаштував мені, Михайлові Гориню та В'ячеславові Чорноволу зустріч із Держсекретарем США Шульцом, якому ми представили українські національні й церковні проблеми". За словами голови Комітету захисту УГКЦ, помешкання Муратова в Москві стало своєрідною штаб-квартирою і готелем для всіх українців, пов'язаних із Комітетом, та владик і духовенства нашої Церкви. Саме тут відправляли Архієрейську Літургію напередодні голодування вірних УГКЦ 1989 року в Москві на Арбаті з вимогою легалізувати підпільну Церкву. Саме тут відбувалася відома прес-конференція, де журналісти провідних світових ЗМІ та інформагенцій почули живі свідчення про трагічну історію УГКЦ і її протистояння спробам цілковитого знищення. "Завдяки Миколі Муратову учасники голодування мали в Москві підтримку в середовищі російських дисидентів. Це дуже діяльна людина й водночас надзвичайно скромна особистість", – каже Іван Гель.

old_editor, 25.03.2008 15:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини