«Слуги народу» хочуть вивести телебачення з-під закону про мову – нардеп

Народні депутаті від партії «Слуга народу» за два дні хочуть вивести телебачення з-під закону про мову, про це у Фейсбуці пише нардеп Володимир Вятрович.

«16 липня - знакова дата нашої історії. В цей день у 1990 проголошено декларацію про суверенітет України, а в 2019 – набув чинності закон про державну мову. Відповідно до якого з 16 липня 2021 року фільми на телебаченні мають демонструватися українською. Це не подобається Росії, але не лише Росії. Олігархічні телеканали Коломойського, Фірташа, Ахметова й Пінчука змовилися з Зеленським, щоб скасувати цю норму і далі зомбувати українців російськими фільмами й серіалами. Російськими не лише за мовою, але й за змістом. Адже ці фільми навмисне знімаються для демонстрації одночасно і в Україні, і за порєбріком. Цей бізнес друзів Зеленського з Росією допомагає агресору тримати українських глядачів у російському мовно-інформаційному полі.  Тому Росія, Зеленський і його друзі-олігархи спільно атакують закон, щоб змінити його до 16 липня. Коли два тижні тому ми відбили першу атаку (законопроєкти 5554 Потураєва, Кравчук і Санченка), я казав, що не можемо розслаблятися», - пише нардеп.

За його словами, голова гуманітарного комітету Потураєв збирає екстрене засідання комітету на 10 ранку в понеділок, на порядку денному – законопроєкт про незалежність Нацради з телебачення і радіомовлення 4107, давно розглянутий комітетом у другому читанні.

«І ось у цей проєкт Потураєв хоче з порушенням усіх мислимих норм регламенту запхати зміни до закону про телебачення і радіомовлення, які повністю виводять телебачення з-під закону про мову і вимог про українську мову фільмів. І одразу у вівторок, 15 червня, проголосувати це в цілому в сесійній залі», - відзначив Вятрович.

Він закликав всіх депутатів, які розуміють вагу питання, з 9 години в понеділок зібратися в гуманітарному комітеті (Садова, 3а, 10 поверх).

«Ми маємо зірвати цю незаконну антиукраїнську аферу. А в разі потреби – дати відсіч негідникам і наступного дня у сесійній залі. Громадськість тим часом має мобілізуватися, аби бути готовою до масових вуличних акції протесту. Депутати, готові підтримати русифікацію і в цілому ця влада, мають зрозуміти, що для неї ця змова з Росією і проросійськими олігархами обернеться повною втратою підтримки українців», - додав нардеп.

Леся, 12.06.2021 10:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини