Верховний суд скасував рішення ЦВК про перемогу Вірастюка на виборах

Верховний суд скасував протокол Центральної виборчої комісії про встановлення результатів виборів у 87-му окрузі та визнання кандидата від "Слуги народу" Василя Вірастюка обраним депутатом.

Як повідомляє громадянська мережа ОПОРА, відповідне рішення суд ухвалив учора, 23 травня.

Крім того, вказаною постановою суд скасував пункти постанови ЦВК від 19 травня, якою визнано недійсним голосування на 6 проблемних дільницях, де під час перерахунку бюлетенів виявлено менше голосів за кандидата від партії "За майбутнє" Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій.

Суд зобов'язав ЦВК вчинити дії щодо встановлення результатів виборів народного депутата в окрузі з урахуванням висновків, наданих судом у рішенні, ухваленому за результатами розгляду цієї справи.

Цю постанову ВС ухвалив як суд першої інстанції.

У разі подання апеляції справу переглядатиме Велика палата ВС як суд апеляційної інстанції, і це рішення буде остаточним.

На думку ОПОРИ, найдемократичнішим способом розв’язання проблеми могло б стати політико-правове рішення про проведення повторних виборів.

"Усі інші варіанти не дозволяють переконливо визначити дійсне волевиявлення громадян і не забезпечують належну суспільну довіру до результатів голосування", - вважають в ОПОРІ.

Леся, 24.05.2021 11:36



Вибір редакції

Найпопулярніші новини