Насправді відбулося не підвищення, а індексація пенсії - Новак

Насправді відбулося не підвищення, а індексація пенсії, до того ж на показник офіційної інфляції, тоді як реальні показники завжди значно вищі за ті, які вказує Держкомстат. Про це у Фейсбуці пише голова Асоціації економістів України Андрій Новак.

«Щодо автоматичного перерахунку пенсій, то наскільки я зрозумів, будуть враховувати показники інфляції та середньої заробітної плати. Утім, як вичислити реальну середню зарплату по країні в умовах, коли навіть Кабінет міністрів визнає, що 35% економіки країни перебуває в тіні? Тобто база для автоматичної індексації пенсії є нечіткою, а тому і не зрозуміло, як уряд збирається це робити», - говорить Новак..

Також в цьому році приблизна офіційна інфляція складатиме приблизно 11%, і в межах такого ж показника зростатимуть і пенсії.

«Якщо говорити про так зване підвищення пенсій, то слово «підвищення» у цьому випадку навіть некоректно використовувати. Адже насправді це не підвищення, а індексація, до того ж на показник офіційної інфляції, тоді як реальні показники завжди значно вищі за ті, які вказує Держкомстат», - говорить Новак.

Держава повинна домагатися того, щоб зростання пенсій перевищувало інфляцію, адже тільки тоді купівельна спроможність і достаток громадян зростатимуть.

«Якщо в Україні кілька років пенсію взагалі не змінювали, тоді як ціни постійно зростали, а гривня – девальвувала, а потім виплати індексують тільки за інфляцією одного року, а попередні 3-4 – не враховують, то виходить така ситуація, що 40% українських пенсіонерів живуть нижче межі бідності», - відзначає експерт.

Леся, 09.01.2019 17:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини