Івано-Франківська облрада проситиме президента вжити заходів щодо недопущення знищення галузі лісового господарства

На найближчу сесію Івано-Франківська обларада винесе рішення про звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів про вжиття невідкладних заходів щодо недопущення знищення галузі лісового господарства, пише ZIK.

Йдеться про те, що 15 серпня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», п.7 якого внесено зміни до статей 273 та 273.1 Податкового кодексу України, а саме податок на лісові землі розподілено на земельний податок та рентну плату.

При цьому розмір ставки податку на землю встановлюються органами місцевого самоврядування, територіальними громадами в межах 5% від нормативногрошової оцінки цих земель.

За чинною системою оподаткування на сьогодні вже справляється податок за лісові землі, як складова рентної плати. На основі прийнятої поправки розмір даного податку в залежності від його ставки для деяких лісогосподарських підприємств зросте і перевищить суму доходів, наслідком чого стане їх банкрутство.

У зверненні зазначається, що зупинка переробки деревини в подальшому призведе і до зупинки лісогосподарських підприємств, а враховуючи, що більшість лісогосподарських підприємств знаходиться в гірській сільській місцевості, і є єдиним джерелом доходу місцевого населення, в суспільстві зростатиме соціальна напруга.

«Вважаємо, що лісові землі не можна прирівнювати до сільськогосподарських угідь, адже стиглу деревину заготовляють раз в 80-100 років, а не щорічно. Крім того, такої системи оподаткування, як передбачено даною поправкою, з урахуванням решти податків, що вже сплачуються, немає в розвинених країнах ЄС та світу», – йдеться у проекті рішення.

Леся, 18.09.2018 09:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини