Якщо ініціативи МОЗ підтримають, то наркоторговці законно зможуть носити з собою одночасно 6 доз кокаїну, 3 дози героїну та 12,5 доз марихуани

Останнім часом знову активізувалися прихильники легалізації наркотиків: розуміючи несприйняття у суспільстві цієї ініціативи, вони вирішили діяти обережно, маленькими кроками. Один з таких кроків — скасування кримінальної відповідальності щодо зберігання невеликої кількості наркотиків, про це у Фейсбуці пише народний депутат Ольга Богомолець.

За її словами, головним ініціатором виступив МОЗ, який замість того, щоб дбати про збільшення тривалості гідного і здорового життя українців переймається тим, щоб полегшити життя організаторам наркобізнесу та наркодилерам.

Для цього, каже Богомолець, вони хочуть внести відповідні зміни до власного наказу №188 та збільшити легальний обсяг зберігання кокаїну у 50 разів — з 0,02 грами до 1 граму, що при дозі одного прийому в розмірі 0,15 грамів ставить 7 доз! Норма зберігання героїну зросте у 60 разів до 3 доз — з 0,005 грама до 0,3 грама при одноразовій дозі 0,1 грам. Норма зберігання ацетильованого опію зросте у 200 разів — з 0,005 грамів до 1 граму!

Норма зберігання марихуани зросте до 12,5 доз або у 5 разів — з 5 до 25 грамів. Враховуючи, що в одному сірниковому коробку — який є основною міркою для роздрібного продажу марихуани, — вміщається лише 3-5 грамів, то наркодилер зможе спокійно носити з собою для реалізації 5-6 таких коробків, не ховаючись ні від кого.

«Такі зміни, запропоновані МОЗ — означатимуть повну легалізацію роздрібної торгівлі наркотиками, адже відтепер наркоділкам не потрібно буде ховатися чи робити “закладки” — вони цілком законно зможуть носити з собою одночасно 6 доз кокаїну, 3 дози героїну та 12,5 доз марихуани і реалізовувати це українцям, серед яких можуть опинитися і наші близькі. Кому це вигідно? І що далі? Збільшення дозволених обсягів зберігання наркотиків до кілограмів? Для мене важко збагнути: як може міністерство, покликане турбуватися про здоров’я нації, виступати, фактично, за легалізацію наркотиків в Україні? В чиїх інтересах вони діють — в інтересах держави чи наркомафії?» - пише Богомолець.

За її словами, сьогодні в Україні наркотики більше дозволені, ніж заборонені — китайські аналоги психотропних речовин, які заходять до нас у великій кількості, взагалі не внесені до переліку заборонених. Це — різноманітні солі, суміші та інші аналоги практично всіх існуючих наркотиків, особливо психотропних речовин, які найбільше вживаються наркозалежними у всьому світі.

«В результаті маємо катастрофічне зростання кількості наркозалежних — за даними досліджень громадських організацій сьогодні в Україні таких людей від 1 до 1,5 мільйони. Тому сьогодні нам потрібно не легалізовувати наркотики, а розширювати перелік заборонених препаратів та забезпечувати ефективний контроль за їхнім обігом та системну боротьбу проти організаторів наркобізнесу в України», - вважає Богмолець.

Леся, 13.04.2018 11:06



Вибір редакції

Найпопулярніші новини