Нині вибори втрачають ознаку конституційного права – журналіст про підкуп виборців

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Нині вибори втрачають ознаку конституційного права та громадянського обов’язку.

В цілому, «непродажними» можна назвати перші президентські вибори в Україні, які відбулися в грудні 1991 р. По тій причині, що відбувалися вони разом в один день з референдумом про Незалежність України. Та вже наступним президентським та парламентським виборам була притаманна купівля «голосів виборців». В більшості випадків вимірювалося це не грошима, а «натуральною платою» - продуктовими наборами із дефіцитних тоді продуктів. Під багатьма виборчими дільницями були помічені пересувні «наливайки» - за «гранчак» -другий розведеного спирту там скуплялися чисті бюлетені, попередньо винесені «продажними» виборцями із дільниць. Потім ці бюлетені, з відмітками «за потрібного кандидата» вкидалися до виборчих скриньок.

Нині «купівля-продаж» виборчим правом суттєво видозмінилася. Починається вона із формування виборчих комісій всіх рівнів. В розумінні кандидатів, кожен з членів комісій є потенційним «продавцем» як свого голосу, так і голосів голосувальників. Тому, як політичні партії, так і кандидати норовлять залучити на свою сторону чим більше осіб із складу виборчих комісій. З цією метою задіюються «технічні» кандидати, які, крім «відтягування голосів» дають можливість мати «своїх» людей в окружних, територіальних та дільничних комісіях. По ідеї, ці люди за «свій голос» отримують зарплату як з бюджету, так і від «суб’єкта подання». З розумом провівши агітацію серед родичів та знайомих, вони реально отримують додаткові бонуси.

Посередниками в «торгівлі голосами» можуть виступати різні люди – від чиновників та громадських активістів до діячів релігійної сфери. Якщо перші працюють в більшій мірі підневільно, то всі інші отримують непогані дивіденди на посередництві.

Нерідко після проголошення результатів виборів, мають місце розбірки щодо раціонального використання виборчого фонду того чи іншого кандидата чи політичної сили».

Нагадаємо, за даними Київського міжнародного інституту соціології 15,6% виборців готові продати свої голоси.

Леся, 30.01.2018 08:56



Вибір редакції

Найпопулярніші новини