Венеціанська комісія мала би оцінити польський закон про «бандерівську ідеологію» - журналіст

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Прийнятий сеймом Польщі ухвалив закон про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології" є реакцією на виклик часу. В той же час, він несе в собі неабияку провокаційну складову. В цілому, було б непогано, якби свою думку висловила Венеціанська комісія – щодо відповідності європейським стандартам та цінностям.

Нині перед Польщею постають серйозні проблеми економічного та демографічного характеру. Частина поляків, не вбачаючи перспективи, в пошуках кращих заробітків емігрує до інших країн Євросоюзу та США. Натомість, на заміщення їх, надходить робоча сила із України – по різних оцінках, це від 1-го до 2,5 мільйонів заробітчан, більшість яких є уродженцями Західної України. Нерідко створюються «мішані» сім’ї – моноліт польської нації починає набувати розпливчастих обрисів.

Потрібно віддати належне полякам - споконвіків їм був притаманний високий рівень національного патріотизму. Та після подій Революції Гідності та війни на Сході, коефіцієнт критерію «націоналістичної ідеології» серед населення України значно зріс. Нині шанувальниками того ж таки Бандери нерідко виступають громадяни, котрі до 2013 року обособлювали себе росіянами.

Влада Польщі усвідомлює те, що відмовитися від дешевшої робочої сили з України не вдасться. В той же час побоюється поширення вірусу «української ідейності» серед заробітчан. Тому й наважилася на прийняття закону стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини».

Леся, 29.01.2018 09:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини