Законопроект про Антикорупційний суд має відповідати вимогам Венеціанської комісії - нардеп

Банкова свідомо подала законопроект про Антикорупційний суд ввечері напередодні різдвяних вихідних, щоб відкласти негативну реакцію. Але правду не сховати – багато норм президентського законопроекту не відповідають вимогам Венеціанської комісії: 
- не передбачено ключової ролі міжнародних донорів в доборі антикорупційних суддів;
- дискримінаційні вимоги до іноземних учасників, які призначаютьекспертів до відбору суддів;
- нереалістичні вимоги до кандидатів у судді; 
- юрисдикція Суду не повністю охоплює справи, розслідувані НАБУ, і, навпаки, охоплює випадки, які не пов'язані з корупцією як такою; 
- не встановлено кількість суддів Антикорупційного суду.

Про це у Фейсбуці пише нардеп від Прикарпаття Юрій Дерев’янко.

«Від початку було зрозуміло, що Порошенко не бажає створювати чесний та незалежний Антикорупційний суд, який вже в перший день своєї роботи дав би хід в розгляді всіх корупційних справ друзів Президента. Внісши свій законопроект Порошенко прагнув показати громадськості та західним партнерам, ніби він щиро зацікавлений в існуванні такого суду. Але ані нас, українців, ані західних партнерів не вдалося обдурити», - відзначив нардеп.

За його словами, навіть МВФ написав офіційного листа голові Адміністрації Президента з критикою, що нинішня редакція законопроекту є порушенням зобов’язань перед міжнародними партнерами.

«Тому моя пропозиція цілком логічна – голова Верховної Ради, пан Парубій, повинен звернутись до Президента Порошенка з вимогою відкликати законопроект про антикорупційний суд та внести новий, який відповідатиме вимогам Венеціанської комісії», - додав нардеп.

 

Леся, 16.01.2018 11:26



Вибір редакції

Найпопулярніші новини