Протягом минулого року задокументовано 600 фактів неналежного виконання батьківських обов’язків

Протягом минулого року працівники підрозділів ювенальної превенції Прикарпаття виявили та задокументували 599 фактів неналежного виконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей. Про це у Фейсбуці повідомляє начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУ Нацполіції в області Алла Бойчук.

«Варто зауважити, що тут йдеться не лише про ситуації, коли батьки нехтують піклуванням про своїх дітей та їх вихованням, а й про відповідальність дорослих за скоєння їх неповнолітніми дітьми адміністративних та кримінальних правопорушень. Статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу батькам або особам, які їх замінюють, зокрема за ухилення від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, а також за вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років адміністративного правопорушення чи кримінальнокарних діянь, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність», - повідомляє Бойчук.

За її словами, проблема неналежного виконання обов’язків щодо виховання дітей має кілька аспектів.

«Безвідповідальні батьки своєю поведінкою найперше позбавляють дітей щасливого дитинства. Нерідко у таких сім’ях немає навіть елементарних умов для сну чи навчання дітей, не кажучи вже про необхідну їм для нормального духовного та морального розвитку атмосферу любові та поваги. Байдужість та неспроможність батьків забезпечити родинний затишок, їх хвороблива пристрасть до алкоголю чи наркотиків часто стають першопричиною неблагополучного майбутнього їх дочок та синів.  Щоб мінімізувати прикрі наслідки таких проявів соціального сирітства працівники поліції разом із зацікавленими соцслужбами намагаються вчасно виявляти такі факти, втрутитися в ситуацію і не допустити непоправного – загибелі чи каліцтва неповнолітніх. Торік на Івано-Франківщині сталося два таких випадки злісного невиконання батьками встановлених законом обов'язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, за якими було розпочато кримінальні провадження за ст. 166 Кримінального кодексу України. За такі дії законодавством передбачено покарання обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк», - повідомляє Бойчук.

Леся, 13.01.2018 13:57



Вибір редакції

Найпопулярніші новини