Волинську трагедію варто розглядати в контексті «пацифікації Східної Галичини» - активіст

Громадський активіст Михайло Андрійович про відносини між Україною та Польщею для «Малакави»:

«Українсько-польські стосунки нині перебувають не в кращому стані. Мають місце обопільні звинувачення між українськими та польськими націоналістами. Зрозуміло, що в подібних випадках завжди прослідковується участь третьої «зацікавленої» сторони – нині нею можна вважати Російську Федерацію.

В той же час, любі кривди польської сторони мають під собою історичний контекст – і він, не завжди на польському боці.

Ніде правди приховати – етнічні чистки, які мали місце в 1943 році на Волині можна сміливо ставити в один ряд з іншими проявами людської злоби, на які так багатий період ІІ-ї Світової війни. «Смерть однієї людини – то трагедія. Смерть сотень-тисяч – то статистика» - чи не головний принцип розслідування таких справ.

Поляки та українці споконвічно уживалися на одних й тих самих територіях. Різниця лише в тім, що польська державність почала відбуватися ще в 14 столітті – тоді як українська ідея перебувала в постійній боротьбі. Зрештою, переживши всі «розділи», новоутворена Польська республіка в 1919 році зірвала неабиякий «джек-пот» у вигляді «лінії Керзона». Цим самим унеможливлювалося існування Української державності. 20-ті роки минулого століття відносяться до періоду становлення новоутвореної Польщі. Сформувавши органи центральної влади, ця держава в голос заявила про напрямок на експансію інших територій – від Африки до Антарктики. Відчувши зародження супротиву етнічного українського населення на своїх східних теренах, Юзеф Пилсудський в листопаді 1930 р. видав наказ про початок репресій проти бунтарів із залученням поліцейських сил та війська. Людські жертви тоді теж були з обох сторін.

Через якихось 9-ть років 2-га Польща припинила власне існування. Українці отримали в черговий раз примарний шанс на утворення державності. Зрозуміло, що польські антифашистські сили не могли це сприйняти та виступили в супротив. Радянські партизани тоді були на стороні поляків. Тодішня історія до певної міри нагадує події нинішні?».

Леся, 12.12.2017 10:42



Вибір редакції

Найпопулярніші новини