The Washington Post: військові поставки продовжують надходити з РФ через східний кордон України.

Фраза Дональда Трампа про те, що Росія «не збирається втручатися в Україні», нагадала нам, що в останні місяці мало що було відомо про хід конфлікту в Донецькій і Луганській областях, в які на початку 2014 року вторглися російські війська. Це сумно, тому що, поки увага Заходу прикута до інших проблем, Росія і її маріонетки неухильно погіршували ситуацію на полі бою.

Про це йдеться в редакційній статті «Вторгаючись в Україні», опублікованій на сайті газети «The Washington Post».

За даними Організації Об'єднаних Націй, в червні і липні було вбито 20 цивільних осіб, 122 отримали поранення, це в два рази перевищує середньомісячну кількість жертв в попередні дев'ять місяців. Зі свого боку, українська армія повідомила, що в липні загинули, щонайменше, 13 солдатів. Більшість з них загинули під час обстрілу з важкої зброї, в тому числі артилерії і установок «Град», які були прямо заборонені двома мирними угодами, які уклали Росія і Україна. Крім коротких періодів, російська сторона ніколи повністю не дотрималася угоди про припинення вогню, йдеться в звітах міжнародних спостерігачів.

Тим часом, військові поставки продовжують надходити через східний кордон України, частина якого знаходяться під виключним контролем Росії. Відповідно до заяв українських чиновників, щонайменше 19 поїздів з військовою технікою перетнули кордон в липні. 02 серпня представники української влади повідомили, що протягом попереднього тижня було поставлено 30 танків, 11 бронемашин і шість ракетних систем «Град». І це, незважаючи на неодноразові обіцянки Росії відвести всю зброю такого калібру від лінії фронту і взяти його під контроль.

На даний час не відомо, скільки російських військових діють та діяли раніше в Україні. За оцінками НАТО та інших зовнішніх спостерігачів, їхня кількість коливалася від кількох до 10 тисяч. Аналітик Пол Гоубл з Jamestown Foundation недавно повідомив в своєму блозі, що «куратори», яких відправив режим Володимира Путіна, «прикріплені до військових частин, політичних організацій, газет і радіостанцій, а також інших різних установ». Вони передають накази з Москви і контролюють всі дії уряду, а також військові операції.

Українська військова розвідка ідентифікувала і публічно назвала імена десятків російських офіцерів, задіяних в регіоні. Одного з них, командира взводу Олексія Седікова, схопили 11 липня. У відео, розміщеному на YouTube, він повідомив, що росіяни займають багато ключових керівних посад, наприклад, таких, як командир батальйону і заступник начальника штабу.

Не дивно, що вторгнення Росії в Україні нагадує її дії в Сирії по декількох ключових напрямках. Путін вдався до перекручувань, обману і брехні, щоб приховати операції і їх цілі. В ході переговорів і конференцій з західними дипломатами його помічники неодноразово погоджувалися слідувати планам щодо припинення бойових дій, в той час як на місцях, російські сили продовжували обстріли і бомбардування.

Леся, 10.08.2016 17:31



Вибір редакції

Найпопулярніші новини