Від сьогодні поіменними стануть усі голосування в місцевих радах - Бабій

Сьогодні, 26 листопада, Верховна Рада України прийняла «за основу і в цілому» законопроект №2016а «Про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» (щодо поіменних голосувань)», головною метою якого є зробити голосувань у місцевих радах поіменними, а їх результати загальнодоступними.

Співавтором законопроекту є народний депутат України, представник від Івано-Франківщини – Юрій Бабій.

Від сьогодні поіменними стануть усі голосування в місцевих радах, окрім голосувань з обрання керівників ради та висловлення недовіри (вони залишаться таємними). Результати підлягатимуть оприлюдненню в день голосування і безстроково зберігатимуться у відкритому доступі. Крім того, поіменні результати голосувань стануть частиною офіційних протоколів сесій місцевих рад.

Сьогодні в більшості випадків виборці не знають, як голосує їхній обранець у місцевій раді з того чи іншого питання, поіменні результати не фіксуються і не зберігаються.

«Даний законопроект покликаний посилити контроль виборців за діями місцевих депутатів, – зазначає співавтор законопроекту, народний депутат України Юрій Бабій. – Втілення цього задуму технічно нескладне навіть у радах, де немає електронної системи голосування, головне – справна робота лічильної комісії. Розумію, що можуть виникнути певні труднощі з втіленням даної норми на місцях, де не має для цього певних технічних передумов, але вважаю, що ця проблема має не стільки технічні, скільки політичні причини».

На думку Юрія Бабія, персоніфікація голосувань змусять депутатів місцевих рад зважати на думку виборців, особливо під час розгляду резонансних майнових, земельних чи фінансових питань.

«Обираючи депутатів місцевих рад, громадяни України мають право знати, як працюють на благо громади їхні представники. Однак, незважаючи на відкритий характер більшості засідань і голосувань у місцевих радах, виборці, як правило, не можуть отримати інформацію про те, як голосує кожен конкретний депутат, – говорить нардеп Юрій Бабій. – Переконаний, що запровадження даної норми сприятиме більш прозорій роботі місцевих депутатів та зменшить кількість маніпуляцій з голосуванням щодо резонансних питань».

Також, народний депутат зазначив, що від того, на скільки відповідально голосуватимуть обранці місцевого рівня залежатиме добробут наших міст і сіл.

Леся, 26.11.2015 17:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини