Юрій Бабій: За звільнення мобілізованого працівника роботодавець заплатить штраф понад 12 тисяч гривень

Створити додаткові гарантії для збереження робочих місць за мобілізованими,- така мета законопроекту № 2035а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу».

Співавторами законопроекту є народні депутати від «Народного фронту»:Бабій Юрій Юрійович, Дроздик Олександр Валерійович, Алексєєв Ігор Сергійович, Сторожук Дмитро Анатолійович, Драюк Сергій Євсейович, від «Радикальної партії»: Лінько Дмитро Володимирович, Корчинська Оксана Анатоліївна, Скуратовський Сергій Іванович, Вітко Артем Леонідович, від «БПП»Петренко Олег Миколайович та позапартійний Парасюк Володимир Зіновійович.

Законопроектом передбачається внести зміни до Кодексу законів про працю України та Кодексу про адміністративні правопорушення, а також низки статей законів України: «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«До мене, як до народного депутата, поступає велика кількість звернень від вояків, що перебувають на передовій, які заявляють про масові порушення їх прав, зокрема, звільнення з роботи, несвоєчасну виплату заробітної плати тощо, – заявляє один з авторів законопроекту, народний депутат України Юрій Бабій. –Втілення цього закону посилить відповідальність роботодавців за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу».

Зокрема, за недотримання роботодавцем прав мобілізованих законопроектом передбачається штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (тобто станом на липень 2015 року – 1218 Х 10 = 12180). Також за порушення встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання військових обов'язків, встановлюється штраф на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Уже понад рік наші герої на передовій захищають спокій і мир нашої держави. Проте доволі часто ми бачимо картину – коли людей, які мобілізовані, спокійно можуть звільнитинедобросовісні роботодавці, – відзначає нардеп Юрій Бабій. – При підготовці законопроекту № 2035а ми керувалися принципом «якщо ти йдеш захищати державу, то держава повинна захистити тебе!».

На думку Бабія, прийняття зазначеного законопроекту забезпечить дотримання роботодавцями незалежно від форм власності гарантій щодо збереження за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, місця роботи, посади і виплати компенсації середнього заробітку.

Щодо випадків порушення даних норм, народний депутат радить невідкладно звертатися до компетентних органів.

«Якщо виникаютьситуації, коли вас, або вашого чоловіка звільнив чи не виплачує заробітну платню недобросовісний роботодавець, то в першу чергу варто звертатись до керівництва військкомату, – наголошує нардеп. – І далі – до правоохоронних органів».

Леся, 07.07.2015 13:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини