Відміна мажоритарки не вплине на підкуп виборців - політолог

Великі партії починають красиво розводити колективний розум Фейсбуку - мовляв в роздачі гречки і грошей винна клята мажоритарка. Колективний розум Фейсбуку замість того, щоб включати мозок дружно підтакує і виляє хвостом. Великі партії, яким вигідніше формувати списки з Києва і збивати гроші з регіональних лідерів давляться від сміху від того, як легко розвести колективний розум Фейсбуку.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав політолог Тарас Загородній.

«Нічого, що перший "гречаний" проект вистрілив у 2006 році, коли Черновецький виграв вибори в Києві? Тоді, між іншим, була "прогресивна пропорційна система"? Насправді ця проблема вирішується простіше, ніж здається. Потрібно ввести двотурові вибори по мажоритарці і по виборах мерів, бо схеми скуповування голосів можуть мобілізувати максимум 30-35% електорату, як це було у Космосу.

У новому законі про місцеві вибори є норма про два тури для мерів, що є гуд. Але типу вибори за "відкритими списками" залишають простір для скупки голосів під красиві слова "що це не мажоритарка", хоча це і є в чистому вигляді мажоритарка. Насправді стара змішана система не настільки погана. Тільки вибори по мажоритарці на місцевому рівні потрібно було зробити в два тури», - вважає Загородній. 

Леся, 29.07.2015 08:34



Вибір редакції

Найпопулярніші новини