Громадський активіст розповів про Гуцульський фестиваль

В 1999 р. Надвірна "пережила" 9-міжнародний Гуцульський фестиваль. Хоча цей фестиваль мав відбуватися в Коломиї - та тодішній губернатор Михайло Вишиванюк "поміняв нумери". Виявилося, Коломия не готова до прийому - тому, сказано було, "буде приймати наступний, 10-й збір"...

Про це у спільноті Надвірнянці написав громадський активіст Михайло Андрійович.

«Надвірнянська районова рада виділила місту "безповоротну позику"- дала вексель на суму в 100 тисяч гривен. Область теж обіцяла "не забути".
У Надвірні, в стислі терміни, взялися "наводити марафет": фасади будинків покрили тонким шаром вапняно-емульсійного "набризгу" крикливих відтінків, підлатали дахи та замостили трохи тротуарів бруківкою. 
Пройшло все, ніби належним чином. Навіть тодішнього Президента Л. Кучму посвячено було "в тихаря" в гуцули десь позаду адмінбудику Надвірнянської РДА. Правда, вагалися запалити фестивальний вогонь - аби, ненароком, газовий балон (захований десь біля трибуни) не вибухнув.
Завдяки візиту 1-го фейсу держави в Надвірні було зосереджено добрих 2000 чоловік різного роду "охоронців" - відкомандированих з інших управлінь та райвідділів кількох областей. Виходить так, що на кожних 5-ть гуцулів було по одному "наглядачеві". 
Місто тоді витягло фестивальні витрати на власному "горбі". Щодо обласної влади, то вона в момент "забула" про дані обіцянки - майже одразу взялися за підготовку Коломиї до наступного фестивалю. Надвірнянська рада відібрала навіть "безповоротну позику" - при формуванні бюджету 2000-го року місту "урізали" 100 000 грн. "живих грошей" за наданий вексель. Міська рада ще років 3 розраховувалося по роботах з підрядниками, найнятими РДА.
Чиновникам РДА за "заслуги в підготовці фестивалю" було роздано цілий ящик пам'ятних наручних дзигарків наручних. Дехто, навіть по два має»,
- написав громадський активіст.

 

Леся, 11.07.2015 17:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини