Фінансова основа для самостійності об'єднаних територіальних громад виглядає досить сумнівною – громадський активіст

В контексті адмінреформи фінансова основа для самостійності об'єднаних територіальних громад виглядає досить сумнівною. 

Про це повідомляє громадський активіст Михайло Андрійович.

«Відповідно до чинного законодавства, бюджет об’єднаних територіальних громад з 2016 року формуватиметься з наступних надходжень: 
-60% податку на доходи фізичних осіб; - 25% екологічного податку;- 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів;-100% єдиного 
податку;-100% податку на прибуток підприємств та фінансових установ 
комунальної власності; -100% податку на майно (нерухомість, землю, 
транспорт). Говорять ще й про "низку" місцевих зборів і платежів, які не будуть іти в центральний бюджет, а залишатимуться на місцях. Та чи дозволить це кожній територіальній громаді мати фінансову основу для самостійності? 

В першу чергу доведеться "дерти три шкіри" з жителів - встановлюючи розміри того ж податку на нерухоме майно, землю та транспорт. Як до високих ставок поставляться самі платники - зрозуміло без слів - негативно! Вряд чи виконкоми підуть на конфлікт з громадами. 

Смішно виглядає й "5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів". Якщо в селі діє АЗС, то це в якісь мірі дасть змогу надолужити бюджет. В цілому поступлення акцизного збору прямопропорційно залежить від кількості придбаного жителями алкоголю та тютюнових виробів. Таким чином, заради наповнення бюджету громади її членам мають "спиватися та масово курити" 

Сумнівним є ставка на "податок з прибутку підприємств та фінансових установ комунальної власності" - такі діють в одному з 20 сіл (якщо не менше) Екологічний збір теж не в змозі витягнути бюджет», - каже Андрійович.

За його словами, законодавець "хитрує" - залишає за собою (тобто "ЦЕНТРОМ") всі вагомі податки: податок добавленої вартості, податок за використання надр тощо. Окрім того, відзначає громадський активіст, поза увагою залишається питання дотацій, без яких більшість громад не в змозі проіснувати.

Леся, 19.05.2015 10:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини