Бути людиною просто. Пригостити літню пані сніданком це мінімум, який може зробити кожен

Це історія, від якої в горлі з’являється клубок. Всі ми поспішаємо у своїх справах і розучуємося бачити тих, хто поряд.

Історію про літню пані, яка зазирала у вікна кафе розповіла Renata Nalysnyk.

«Сиділа сьогодні у Мануфактурі, снідала і тут мій погляд зачепився за інший, по той бік вікна. Мій столик був трохи далі, але сталось те, після чого я не змогла продовжувати жувати. Старша жінка заглядала у вітрину чи то з цікавістю, чи то з надією, що її хтось помітить. Вона щось промовляла до себе, то легенько усміхалась, то просто сумно опускала очі. Для мене ця сцена тривала вічність, а насправді якісь нікчемні хвилини. Бабця попрямувала далі, а я вибігла за нею, щоб запросити її поснідати зі мною. Бачили б ви, яка вона була втішена і як багато дякувала.

Поспілкувавшись я дізналась, що її звати Марія, 75 років, з яких 24 живе у Франківську. Пропрацювала масажисткою 45 років в лікарні, 18 років доглядала паралізованого чоловіка. Всиновила хвору дівчинку Юлю, зараз їй 35, безробітня, хворіє, доглядає за безпритульними тваринами.

Живуть вони в бараку за адресою Шухевича 51\1. Умови: 17 років без газу, 3 роки без електрики, води в хаті теж нема. В одному місці обвалилась стеля. А скільки б будь-хто з нас зміг би прожити в таких умовах? Хати на балансі в жеку №6 чомусь нема. Є якісь забудовники, які намагаються їх вижити з тої території, щоб побудувати там чергову багатоповерхівку. При цьому, ніяких гарантій отримати нове житло немає, але продати наполегливо "рекомендують". Ще розповідає, що є якісь помічники, яких би ліпше не було, і що начебто старші люди, що живуть по сусідству зникають за дивних обставин і помирають не своєю смертю. Марія Іванівна каже, що живе в пеклі, нікому не довіряє і нема кому допомогти. І це у 21-му столітті, у моєму рідному місті, яке я вважаю ідеальним для життя. Очевидно, далеко не для всіх воно ідеальне. І нам просто зручно не помічати таких «невидимок», - написала Рената.

Разом з тим, вона звернулася до представників місцевої «Свободи», щоби вони допомогли жіночці.

«Тепер, хотілося б звернутися до Івано-франківської «Свободи», передвиборча агітація якої м'яко кажучи була не сприйнята громадянами міста. Можливо, у вас з'явився шанс переходити від пустопорожніх обіцянок, календариків, макулатури до якихось конкретних дій. Наприклад, допомогти хоча б цій конкретно особі - Шефталович Марія Іванівна. Я впевнена, що цю проблему можна якось вирішити», - написала Рената.

 

Леся, 19.04.2015 19:39



Вибір редакції

Найпопулярніші новини