Приватні перевізники Івано-Франківська вимагають від влади скасувати пільговий проїзд у маршрутках

Приватні перевізники Івано-Франківська вимагають від влади скасувати пільговий проїзд у маршрутках. Вимоги вони пояснюють збитками від підвищення цін на пальне та запчастини, які прив'язані до курсу долара. Влада натомість лякає підприємців новим конкурсом на маршрути. 

Вартість літра дизпалива сьогодні вже перевищила 13 грн. Виручка з маршрутів, за словами підприємців, вже не компенсує витрат на паливо, зарплати та ремонт машин. Якщо ж до влада до них не прислухається, перевізники погрожують вийти на страйк.

Вже наприкінці березня в Івано-Франківських маршрутках з'явилися повідомлення: «З 1 квітня 2014 року пільговий проїзд без обмежень скасовується у зв'язку з подорожчанням нафтопродуктів та запчастин».

Ціна на проїзд у франківських маршрутках не підвищувалася з 2009 року і зараз становить дві гривні. Свого часу виконавчий комітет прийняв доволі популістичне рішення - дозволив людям пенсійного віку безкоштовно їздити у маршрутках з 10 до 16 години. Саме з того часу пенсіонери стали головними ворогами водіїв маршруток.

Перевізники неодноразово вимагали скасувати «пільговий проїзд без обмежень», пробували підняти тарифи. Та, вочевидь, влада міста порахувала, що в місті більше потенційних виборців-пенсіонерів, аніж перевізників.

Як зазначили в обласній Асоціації перевізників Івано-Франківська, на сьогодні майже 15% підприємців самовільно скасували з 1 квітня пільговий проїзд на своїх маршрутах. Інформацію підтвердили в департаменті житлово-комунального господарства транспорту та зв'язку ІФ МВК.

Як повідомив голова Асоціації перевізників Івано-Франківська Василь Бамбуза, перевізники вимагають скасувати пільговий проїзд офіційно - рішенням виконкому. В іншому випадку погрожують попереджувальним страйком. При цьому, каже Бамбуза, перевізники готові возити інших пасажирів за ціною дві гривні. 

«Солярка зараз коштує 13, 13.39, 13.40 гривень. Буквально за останні два місяці пальне подорожчало на 2 гривні. А законодавством передбачено: коли ціна паливно-мастильних матеріалів піднімається на 10%, то вже треба давати розрахунок на підвищення тарифу, - обурюється перевізник. - А в нас з 2009 року тариф зберігся на рівні 2 гривень. Тоді бензин був по 6 гривень, зараз -  вже по13. На 100% подорожчало дизпаливо, а запчастини, порівняно з 2009 роком виросли на 60% ».

Ключовою вимогою приватних перевізників, наголошує підприємець, є відміна пільгового  перевезення або компенсація перевізникам коштів за пільговий проїзд, як це зробили у Чернівцях та Львові. «Влада має компенсувати перевезення і виробити механізм повернення цих коштів», - наполягає Бамбуза.

Директор департаменту житлово-комунального господарства транспорту і зв'язку МВК Михайло Смушак каже, що влада міста пробувала домовитися з перевізниками. У результаті перемовин департамент запропонував компромісний варіант, який обіцяє винести на засідання виконкому. 

«Пропонуємо скоротити проїзд на 3 години - тобто з 11 до 14 год. і підвищити тариф до 2,5 гривень, хоч вони (перевізники - ред.) наполягають підвищити його до 3 грн.», - каже Смушак.

Схоже, чиновник не поділяє думку перевізників, що безкоштовний проїзд для пенсіонерів з 10 до 16 - це було популістичне рішення. 

«Коли перевізники погоджуються на ці умови,  в яких вони працювали, вони вважали, що їм це буде вигідно. Зараз ситуація трошки змінилася. Вони би мали врахувати, що можуть зрости ціни на пальне. А вони хочуть, щоб їм було добре і вони могли працювати в ідеальних умовах. Перевізники повинні брати на себе частину ризиків, а не перекладати все на плечі мешканців. Ми будемо наполягати на компромісному рішенні, якщо вони не погодяться, то проведемо новий конкурс», - зазначає Смушак.

Крім того, за словами Михайла Смушака, перевізники не подали розрахунків. Але обіцяли підготувати до найближчого виконкому. Натомість, Бамбуза каже, що підприємці подавали свої пропозиції і розрахунки ще у лютому минулого року. За 14 місяців отримували лише відписки «вивчаємо», «розглядаємо» тощо.

Загроза страйку ставить міську владу перед невдячним вибором - збільшити плату за пасажирські перевезення чи позбавити пенсіонерів  пільгового проїзду.  Та якщо навіть позбутися пільговиків і збільшити ціну на проїзд, пасажирів у маршрутках не поменшає. Багато хто готовий платити більше лише за те, щоб у маршрутках було чисто, водії не грубили, не курили за кермом та ставилися до пасажирів, якщо не  з повагою, то хоча б з терпінням.

Так, оголошення у маршрутних таксі про збільшення тарифу викликало неабияку дискусію у соціальних мережах. Член виконкому Вадим Войтик також заявив, що у зв'язку з цим необхідно провести новий конкурс. Тобі напевно знайдуться підприємці, які возитимуть всіх за дві всі гривні, не вимагаючи компенсації  у міської влади. Думки користувачів Фейсбуку з цього приводу розділилися. 

«Взагалі проблема дуже комплексна і перевізники тут не найбільше зло  Але те, що рентабельність їхнього бізнесу вже падає практично до нуля - то знаю не з чуток. І нові тендери приведуть тих, хто скаже "так-так, приймаємо всі правила, будемо працювати, папєрєднікі просто хочуть понадприбутків, а ми не такі". Ну а за якийсь місяць-два буде те ж саме, бо люди хочуть заробляти гроші, а не вкладати їх в постійні ремонти», - пише користувач соціальної мережі Ярослав Олексин.

Інші обурюються поведінкою водіїв - «людей возять так, як корів на забій», курять в салоні, графіку нормального нема, пічки зимою не включають, а літом не відкривають вікна. Перелік скарг можна продовжувати. 

«Тож підвищення тарифів може відбуватись виключно з паралельним підвищенням стандартів перевезення і встановленням механізму контролю. Тобто за 3 гривні має бути відповідна якість. Підвищення тарифів не є злом, питання якості отриманого сервісу за плату», - написав громадський активіст Тарас Случик.

Іванофранківець Василь Ваньчук пропонує приватним перевізникам дозволити провести відкритий для громадськості фінансовий та бухгалтерський аудит своїх підприємств, якщо вони хочуть підвищити ціну на проїзд чи скасувати пільги. Крім того, Ваньчук радить міській владі замість пільгового перевезення надавати адресну грошову допомогу пільговим категоріям.  

«Хворі і немічні, як-от моя мама, взагалі з хати не виходять і не їздять. Я тільки за адресну компенсацію. Є пенсіонер - приблизно розрахувати, скільки на місяць йому треба користуватися транспортом, і зробили доплату до пенсії, і вже такі пенсіонери, як моя матуся, самі вирішать - чи віддати її дітям, чи онукам, чи ще куди витратити», - підтримує Ваньчука користувачка Фейсбуку Олена Ватутіна, пише ГК.

Леся, 09.04.2014 08:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини