Юрій Дерев'янко звернувся до Європейського суду на захист учасників протесту на Майдані

Народний депутат Юрій Дерев’янко звернувся до Європейського суду з прав людини з заявою про порушення прав мирних демонстрантів на Євромайдані. Він просить суд захистити життя та свободу людей, які є учасниками мирної демонстрації на Майдані і зобов'язати уряд України утриматися від застосування сили до протестувальників. 

У заяві підкреслюється, що державна влада та держоргани "свідомо та цілеспрямовано перешкоджають" громадянам у реалізації їхніх прав у мирних зібраннях, застосовуючи методи, які суперечать Європейській Конвенції з прав людини. "З огляду на очевидне упереджене ставлення керівництва держави та правоохоронних органів (МВС, Генеральна прокуратура та суди)…, ми фактично позбавлені доступу до будь-яких ефективних засобів захисту наших прав в Україні", — йдеться в заяві Дерев'янка. 

В документі сказано, що своїми діями українські правоохоронці загрожують життю та здоров'ю громадян — б'ють демонстрантів кийками та металевими щитами, застосовують сльозогіннний газ, світло-шумові гранати та знищують майно демонстрантів. Як зазначає Дерев'янко у заяві, з початку акцій протесту через силові заходи правоохоронних органів в ніч з 29 на 30 листопада та 1 грудня постраждало більше 165 мітингуючих, окремі потерпілі знаходяться у важкому стані. Так само народний депутат згадує і події від 11 грудня, коли правоохоронці намагалися розігнати демонстрантів.

Також депутат зауважує, що через знесення наметів, встановлених демонстрантами, мітингуючи вимушені були зайняти деякі приміщення в центрі міста. "Офіційних угод про використання цих приміщень владні органи нам не дають можливості укласти", — відзначає в документі Дерев'янко. "З огляду на вищесказане, я стверджую, що на даний час існує реальна загроза моєму життю і здоров'ю та життю і здоров'ю інших учасників мирних зібрань у зв'язку із застосуванням сили чи інших заходів, які мають ознаки нелюдського поводження…", — йдеться у заяві.  

Відтак, Дерев'янко просить Європейський суд із прав людини зобов"язати український уряд: по-перше — утриматися від застосування сили та інших примусових заходів,

по-друге — надати учасникам мирних зібрань знаходитися у відкритих місцях та приміщеннях, які демонстрантами на даний момент зайняті. 

У заяві підкреслюється, що оскільки неможливо передбачити тривалість мирного протесту, тож й точну дату спрямування до Суду належним чином оформленої заяви, є необхідність застосування без обмеження терміну Правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини. Це Правило передбачає попередні судові заходи.

 

Світлана ОСТАПЧУК

Леся, 16.12.2013 11:08



Вибір редакції

Найпопулярніші новини