Янукович готовий пролити кров? Можливий сценарій розвитку подій, - Олег Соскін

В Україні з кожним днем посилюється напруга навколо подій, які відбуваються в Києві, на Майдані. З одного боку, на акцію протесту опозиції, яка відбуватиметься в неділю, їдуть сотні тисяч свідомих українців, громадських активістів, депутатів органів місцевого самоврядування. З другого боку на проплачений мітинг на підтримку Януковича зі східних та південних областей везуть десятки тисяч учасників. Вже відомо, що акція на підтримку Януковича відбуватиметься на Європейській площі, тобто всього за 150 метрів від Майдану Незалежності.

Існують різні варіанти подальшого розвитку подій. На нашу думку, серед різних сценаріїв, варто також розглянути найбільш песимістичний. Відповідно до найгіршого сценарію, правлячий режим Януковича може вдатися до масштабної спецоперації, яка полягатиме у наступному.

Готується певна група псевдо опозиціонерів, які будуть одягнені, як учасники акції на Майдані Незалежності. Ці провокатори здійснюють напад на провладний мітинг із застосуванням зброї. В даному сценарії потрібно, щоб була пролита кров. Далі заарештовуються спеціально підготовані провокатори, які під час допиту «зізнаються», що начебто їх найняли Турчинов, Яценюк, Кличко, Тягнибок, що вони провели відповідний інструктаж, заплатили гроші. Потім можуть почати публікувати матеріали із серверів, вилучених в офісі «Батьківщини», а там різні матеріали є. В цей час на телеканалах і в ЗМІ відбувається масова демонстрація відео і фото сюжетів про напад провокаторів на провладний мітинг із кривавими подробицями. Люмпен і охлів на Сході і Півдні України залякують розповідями про те, що робить «проклята опозиція». Після цього правляча кліка буде готова до силових,  кривавих дій.

Янукович запроваджує надзвичайний стан, його підтримує Путін, і ставить опозиції ультиматум – негайно покинути Майдан. Опозиція не виконує ультиматум і відмовляється покидати Майдан, і тоді починається війна, збройні дії, які переростуть на криваве місиво. В цей час на Майдані якраз збереться дуже багато місцевих депутатів, громадських лідерів, і їх всіх можуть перестріляти або заарештувати. І в Галичині, в Західній Україні вже не буде кому чинити супротив. Депутати міських та обласних рад загинуть або опиняться за ґратами. Після цього, наприклад, у Львові вже фізично не буде кому збирати 17 грудня сесію Львівської обласної ради і піднімати питання про перебирання на себе делегованих облдержадміністрації повноважень. На Львівщині залишиться тільки голова Львівської ОДА Олег Сало, який почне робити зачистку у Львівській області, можливо, разом із Ганною Герман.

Зрозуміло, що психічно здоровій людині важко повірити у цю криваву фантасмагорію, але якщо використовувати сукупність усіх принципів і модель стратегічного управління, яку я викладаю, враховуючи, що на чолі держави стоїть особа, яка вже, схоже, не контролює свої психічні позиви, то такий сценарій розвитку подальших подій не можна залишати поза увагою. Очевидно, що нам би хотілося, аби такий сценарій у жодному випадку не був реалізований, однак, якщо можна висунути версію, що у Януковича спостерігається якась хвороба мозку, про що зараз точиться багато розмов, то готуватися треба до всього, в тому числі і до найгіршого сценарію.

Олег Соскін, професор Національної академії управління

Леся, 14.12.2013 11:52



Вибір редакції

Найпопулярніші новини