Фахівці Музею мистецтв Прикарпаття реставрували ікону «Христос Пантократор» та скульптуру святого Іона

Фахівці Музею мистецтв Прикарпаття завершили реставрацію ікони «Христос Пантократор» та скульптури святого Іони. Відновлення творів провели за кошти мецената в рамках акції «Повернуті з небуття».

Про це повідомив заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк

«В рамках мистецької акції «Повернуті з небуття» ми завершили реставрацію двох музейних предметів: ікони «Христос Пантократор» 19 ст. та скульптури «Святий Іона», яку датують кінцем 18 ст.», - повідомив Віктор Доскалюк. 

За його словами, відновлювальні роботи проводили близько 10 місяців за кошти мецената та депутата обласної ради Олександра Шевченка. Торік, завдяки йому, Музею вдалося відновити 8 творів мистецтв у Львівському центрі реставрації. Тоді фахівці вирішили ще два твори реставрувати на місці, через ймовірний ризик їх пошкодження при перевезенні. Реставрацією в Івано-Франківську керував Зеновій Крок. Оновлені іконопис та скульптуру невідомих авторів глядачі впершезможуть побачити 27 листопада, на їх презентації в Музеї. 

Відомо, що обидва мистецькі твори потрапили до музею на початку 80-х , зі складів церковного майна. Особливого нищення зазнала ікона «Христос Пантократор». Вандали видряпали на лику Ісуса очі та вуста, а час повністю знищив полотно ікони. Скульптуру святого Іони довелось укріпити та делікатно тонувати, щоб повернути їй авторське рішення.

Акцію «Повернуті з небуття» започаткували в Івано-Франківську у 2006 році. Відтоді Музею мистецтв Прикарпаття вдалося відновити 35 мистецьких творів і повернути їх з архівів у діючі експозиції.

Леся, 13.11.2013 16:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини