ОПОРА: Підтримка фракціями ВРУ та депутатами Івано-Франківщини євроінтеграційних законів

Із 12-ти євроінтеграційних законів, прийнятих Верховною Радою України, 4 закони не були підтримані Комуністичною партією України, по 2 – ВО «Батьківщиною» і «УДАРом». Лише 1 закон не підтримала ВО «Свобода». Партія регіонів та позафракційні підтримали усі закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС до саміту у Вільнюсі. Мажоритарники Івано-Франківщини здебільшого підтримали євроінтеграційні закони. Проте 3 депутати були відсутні при розгляді деяких євроінтеграційних питань. Зокрема, О. Доній пропустив розгляд трьох відповідних рішень. Три депутати брали активну участь в розгляді євроінтеграційних законопроектів: вносили поправки та мали публічні виступи (О. Сікора, А. Дирів, Ю. Дерев’янко). Такі дані отримала Громадянська мережа ОПОРА після підрахунку результатів голосування фракцій та присутності депутатів під час прийняття євроінтеграційних законів.

Половина законопроектів була ініційована Кабінетом Міністрів України, 5 – Народними депутатами та один – Президентом України (щодо повноважень Рахункової палати).

Каменем спотикання для депутатів став Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення (№2515), за який не голосували три фракції: ВО «Батьківщина», «УДАР» і ВО «Свобода». Документ,  розроблений міністерством доходів і зборів,  передбачає механізм боротьби з виведенням прибутку підприємств в офшорні зони і країни з низьким рівнем оподаткування. Опозиція стверджує, що законопроект не відповідає нормам і вимогам Організації економічного співробітництва і розвитку, які були покладені в основу законопроекту, та вважає, що Закон дозволяє впливати на внутрішнє ціноутворення, що може негативно позначитися на економічній ситуації.

ВО «Батьківщина» і «УДАР» не підтримали Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у відповідність з Кримінальним процесуальним кодексом України (№0894), натомість свободівці голосували за прийняття закону.

Комуністична партія України не голосувала за Проект Закону про повторні вибори у 5-ти «проблемних» округах (№2971-Д), за законопроекти стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (№2803 і №2990), а також за Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (№2802).

Опозиція не одностайно підтримала і Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (№2731) – лише половина депутатів із опозиційних фракцій підтримали цей законопроект. А за законопроект №2990 (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб) не голосували аж 43% депутатів фракції «Батьківщина».

Партія регіонів найсумлінніше голосувала – від 80 до 92% фракції брали участь у голосуванні за кожен із 12-ти євро інтеграційних законів. Лише одна фракція у повному складі голосувала – це ВО «Свобода», яка 100-відсотково підтримала два законопроекти - №2803 і 2802. З тих фракцій, які підтримували законодавчі ініціативи, найменш сумлінною була ВО «Батьківщина» - більше третини опозиціонерів не голосували за 3 законопроекти, трохи більше 20% - ще за 4 ініціативи.

 Депутати-мажоритарники Івано-Франківщини переважно підтримали євроінтеграційні закони.

Так, члени фракції «Батьківщина» Ольга Сікора, Анатолій Дирів та Василь Гладій з 12 законів підтримали 9, 8 та 10 відповідно.

За один закон Ольга Сікора не голосувала, а ще на двох засіданнях була відсутня. А депутати Дирів та Гладій не проголосували за 3 та 2 закони відповідно. Під час голосування за 1 закон Анатолій Дирів утримався.

Депутат від «Свободи» Олександр Сич підтримав 10 євроінтеграційних законів, за 2 не голосував.

Позафракційний Володимир Купчак проголосував за 9 євроінтеграційних законів, за 3 не голосував.

Колега по безфрайкційності Купчака Юрій Дерев’янко підтримав 10 законів, за 1 не голосував. Депутат був відсутній при прийнятті 1 євроінтеграційного закону.

Позафракційний Олесь Доній проголосував за 8 законів, 1 раз утримався та тричі обранець був відсутній.

О. Сікора запропонував 3 поправки до законопроекту №2105А. Також депутат брав участь в обговоренні 2 законопроектів: один раз брав слово до проекту №2399 та двічі до проекту №2105А.

А. Дирів також запропонував 3 поправки до законопроекту №2105А і двічі виступив, коли розглядалось дане питання.

Ю. Дерев’янко був активний у розгляді законопроекту №1131. Він вніс 5 поправок та мав 1 виступ, коли розглядалось відповідне питання.

Леся, 15.10.2013 13:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини