Громадський репортер: Центр зайнятості незаконно збільшує свою позитивну динаміку подолання безробіття

11 вересня, на зустрічі з роботодавцями міста, директор міського центру зайнятості Ганна Бандура розповіла про особливе сприяння центру зайнятості у працевлаштуванні молоді та осіб віком від 45 років. Насправді ж, дії центру зайнятості швидше схожі на бутафорію. Адже реальна картина подолання Центром усіх ланок безробіття дещо більш приземлена.

Хто й чому звертається до центру зайнятості?

За твердженням спеціалістів «біржі», 90% безробітних, які реєструються у них – працевлаштовані. Єдина причина, з якої вони відвідують установу – отримання допомоги по безробіттю. Та проблема тут радше не в нечесності безробітного, а в бездіяльності центру зайнятості.

Ще одна причина, яка приводить франківчан в цю установу – можливість продовжити трудовий і страховий стаж.

Вже близько року центр зайнятості підвищує свої показники завдяки людям, які шукають роботу самостійно. Так, при офіційному працевлаштуванні у будь-яку державну чи приватну установу, відділ кадрів зобов`язаний направити майбутнього працівника в центр зайнятості для отримання направлення на роботу. При видачі такої довідки ідентифікаційний номер громадянина реєструється в їхній базі даних, а отже особа числиться як такою, що знаходилась в реєстрі установи й з її допомогою знайшла місце праці. Статистика центру зайнятості при цьому збільшується, а прагнення допомогти в пошуку роботи – зменшується.

Івано-Франківський центр зайнятості пішов далі: тепер вони приймають інформацію про працевлаштування безробітного безпосередньо від роботодавця, не отримуючи згоди у особи на опрацювання її особистої інформації.

Так, влаштовуючись на роботу, особа дає згоду на обробку персональних даних, згідно статті 11 Закону України «Про захист персональних даних». Така згода підписується тільки після працевлаштування, при цьому, працівникові не надають інформацію про те, де й кому будуть передані його особисті дані. Звертаючись до пункту 2 статті 8 цього Закону, суб`єкт персональних даних має право знати яким третім особам буде передана інформація про нього.

Підписуючи угоду про опрацювання персональних даних, особа не дає згоди на обробку своєї інформації третіми особами, а реєстрація ідентифікаційного номера в базі даних третьої особи – це ї є обробка інформації.

Працевлаштування за такою схемою можна простежити й з офіційних документів Центру. Так, в «Інформаційній записці про стан ринку праці» в Івано-Франківській області вказано, що за сприянням служби зайнятості у січні-серпні 2013 року отримали роботу – 24625 осіб, з них 9409 зареєстрованих безробітних. Зареєстровані безробітні, це особі, які протримались на «біржі» щонайменше 8 днів, адже тільки на 8 день суб`єкт отримує статус безробітного. Отже, інші 15216 осіб влаштувались на роботу, тільки завітавши до центру зайнятості, що для кожного безробітного центру зайнятості швидше видасться фантастикою.

Про добровільно-примусовий спосіб реєстрації, який створює статистику центру зайнятості, розповідають й працівники установи:

«Коли людина приходить влаштовуватися на підприємство, її направляють до нас для відкриття вакансії та видачі людині направлення на роботу. В той же час на сайті центру зайнятості виставляється зареєстрована вакансія, яка повинна простояти на сайті впродовж тижня, не зважаючи на те, що фактично робоче місце вже зайняте».

Й справді, зателефонувавши на п`ятнадцять різних вакансій, розміщених на офіційному сайті ЦЗ з працевлаштування – trud.gov.ua, - тільки одна із них була вільною – прибиральник виробничих приміщень.

Леся, 19.09.2013 14:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини