ОПОРА говорить про прогрес персоналу у підготовці до проведення ЗНО

27 червня 2013 року на прес-конференції в Івано-Франківську Іван Маруняк, координатор  Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області, розповів про особливості  зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року у Івано-Франківській області та основні тенденції, зафіксовані громадськими спостерігачами.

Цьогоріч уже шостий рік поспіль представники Громадянської мережі ОПОРА проводили спостереження за проведенням ЗНО з семи предметів: хімія, українська мова та література, іноземні мови, математика, географія, історія України, біологія. Предметом громадського моніторингу було дотримання процедур стандартизованого тестування як персоналом пунктів тестування, так і його учасниками. Спостереження проводилось у 16 регіонах України.

Порушень  з боку персоналу пунктів тестування  у Івано-Франківській області, на відміну від попередніх років, спостерігачами не зафіксовано. Це свідчить про прогрес у процесі підготовки персоналу пунктів тестування, оскільки під час спостереження не зафіксовано жодного факту обмеження прав громадських спостерігачів,  не виявлено жодного випадку користування персоналом  пунктів тестування мобільним телефоном та друкованими матеріалами, що не передбачені процедурою ЗНО тощо.

Абітурієнти ж, на відміну від персоналу пунктів тестування, менш сумлінно ставляться до виконання процедур ЗНО. Про це свідчать випадки виявлення спостерігачами і персоналом пунктів тестування друкованих і рукописних матеріалів, що могли бути використані як підказки під час складання тесту, та мобільних телефонів, які окремі абітурієнти переховували у санітарних кімнатах. Через наявність і використання мобільних телефонів та спроби використати шпаргалки під час складання тесту 11 абітурієнтів у Івано-Франківській області втратили можливість скласти тест. Два випадки вилучення абітурієнтів з пункту тестування відбулись через спробу скористатися шпаргалкою і дев’ять випадків – через наявність і користування мобільним телефоном. Але зафіксовані факти вилучення абітурієнтів з пунктів тестування та зростання цієї цифри на 4, у порівнянні з минулим роком (у 2012 р. відбулось 7 вилучень), не дають підстав говорити про системність і масовість цього явища, оскільки відсоток вилучень від загальної кількості абітурієнтів, що взяли участь у тестуванні, становить всього 0,04 %.

Що стосується відсотка явки абітурієнтів на пункти тестування, то в середньому  10,6% від кількості зареєстрованих абітурієнтів не з’явилися на тестування. Найвища явка була на тестуванні з французької мови, становила вона 92,9%, найнижча - на тестуванні з російської мови, 68,8%.

Івано-Франківський РЦОЯО продовжує застосовувати практику СМС-інформування персоналу пунктів тестування за 36 годин до початку тестування про місце їхньої роботи. ОПОРА вітає такі дії РЦОЯО, оскільки вони зменшують імовірність непередбаченого втручання у процес тестування. Зважаючи на це, ми вважаємо за необхідне рекомендувати УЦОЯО впровадити таку систему безпеки у всіх РЦОЯО України.

Крім того, ОПОРА не може не звернути уваги на факт нехтування процедурою ЗНО з боку сторонніх осіб, який зафіксований 5 червня у Івано-Франківській ЗОШ № 17. Полягав він у тому, що в приміщення пункту тестування, незважаючи на попередження чергових, незаконно прийшла особа, що відрекомендувалась працівницею прокуратури. Після оперативного втручання у ситуацію уповноваженої особи УЦОЯО та відповідального за ПТ жінка негайно покинула приміщення тестування.

Зважаючи на це, ОПОРА хоче нагадати, що процедура проведення ЗНО стосується всіх, незалежно від статусу і місця роботи, а пункт 6.13.  «Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році»  говорить, що під час зовнішнього оцінювання в пункті тестування мають право перебувати тільки особи, які проводять зовнішнє оцінювання, абітурієнти, а також особи, уповноважені на здійснення спостереження або контролю за проведенням тестування.

Леся, 27.06.2013 16:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини