Звернення обласної ради щодо діяльності Державної казначейської служби України

Президенту України

В. Януковичу

 

Прем’єр-міністру України

М. Азарову

 

Голові Верховної Ради України

В. Рибаку

 

Міністру фінансів України

Ю. Колобову

 

Голові Державної
казначейської служби України

С. Харченку

 

 

                Звернення обласної ради щодо діяльності Державної казначейської служби України

Впродовж 2012 року в Івано-Франківській області склалася негативна практика систематичного блокування здійснення платежів розпорядникам бюджетних коштів з боку Державної казначейської служби України. Виникла парадоксальна ситуація, коли, маючи кошти на рахунках, органи місцевого самоврядування не можуть профінансувати видатки на реалізацію власних повноважень. Все це призводить до того, що опиняються під загрозою зриву виконання невідкладних робіт, призупиняються роботи з ремонту, реконструкції та будівництва об’єктів соціальної інфраструктури та житлового фонду.

Зокрема, протягом останніх трьох місяців 2012 року головним управлінням Державної казначейської служби України в області платежі були фактично заблоковані. Не були профінансовані видатки на житлово-комунальне господарство, транспорт, утримання бюджетних установ та організацій, комунальні підприємства за внесками у статутні фонди, капітальні ремонти та інші фактично проведені роботи. Як наслідок, у 2013 рік область увійшла зі значними боргами та невиконанням програми соціально-економічного розвитку. Такі дії вже завдали значних збитків інфраструктурі.

На жаль, така згубна для місцевого самоврядування практика продовжується також у 2013 бюджетному році, що викликає особливе занепокоєння.

Пояснення причин несвоєчасності з проведення платежів територіальним органом Державної казначейської служби "внаслідок різних обставин, зокрема через допущені помилки розпорядниками бюджетних коштів при підготовці первинних та розрахункових документів, усунення яких вимагає певного часу, або несвоєчасність подання до органів казначейства пакету документів та оформлення необхідних процедур, визначених бюджетним законодавством і законодавством у сфері закупівель", – абсолютно не відповідають дійсності та є нікчемною спробою виправдати свої необґрунтовані дії.

Через власні тлумачення підзаконних актів, у порушення Бюджетного та Господарського кодексів України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", органи казначейства фактично заблокували виконання бюджетів розвитку місцевих бюджетів.

У зв’язку з цим вимагаємо:

1. Припинити необґрунтовані дії Державної казначейської служби України щодо блокування платежів розпорядникам коштів місцевих бюджетів.

2. Припинити необґрунтовані дії Державної казначейської служби України щодо фінансування потреб територіальних громад в частині реалізації власних повноважень за залишковим принципом.

3. Припинити необґрунтовані дії Державної казначейської служби України щодо використання коштів місцевих бюджетів на виконання зобов'язань державного бюджету.

4. Внести необхідні зміни до законодавста України щодо реалізації права територіальної громади здійснювати обслуговування місцевих бюджетів в частині доходів і видатків загального фонду, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, а також доходів і видатків спеціального фонду місцевих бюджетів (визначені статтею 69 Бюджетного кодексу України) в установах державних банків, шляхом безкоштовного відкриття рахунків у встановленому законодавством порядку.

5. Внести зміни до ст. 116 Бюджетного кодексу України та визначити, що порушеннями бюджетного законодавства визнається також:

– зарахування доходів місцевого бюджету, визначених статтею 69 Бюджетного кодексу України, на будь-які інші рахунки, крім рахунків місцевого бюджету в установах державних банків, а також акумулювання їх на рахунках органів, що контролюють справляння надходжень бюджету;

– порушення терміну виконання платіжних доручень розпорядників коштів державного бюджету та місцевих бюджетів при наявності коштів на їх рахунках;

– використання коштів єдиного казначейського рахунку, що надійшли до місцевих бюджетів, на покриття витрат Державного бюджету України;

– порушення порядку та термінів відкриття (закриття) рахунків в установах державних банків.

 

 

                                                                           Прийнято на двадцять першій сесії

Івано-Франківської обласної ради
шостого демократичного скликання
30 квітня 2013 року

Леся, 08.05.2013 13:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини