КП «ЄРЦ» допоможе мешканцям у захисті їх прав щодо належного вивезення ТПВ

Неналежне вивезення твердих побутових відходів та утримання сміттєвих майданчиків спричиняє численні незручності громаді. На жаль, попри неодноразовий розгляд цього питання, в тому числі на оперативних нарадах у міського голови, ситуація не покращилась. Перевізники сміття продовжують шукати причини невиконання ними своїх договірних зобов’язань.

«Чинні договори між Департаментом комунального господарства та переможцями конкурсів на визначення виконавців послуг з вивезення твердих побутових відходів чітко передбачають обов’язок перевізників комплексно забезпечувати надання відповідної послуги на всій закріпленій за ними території», – коментує начальник відділу технічного нагляду КП «ЄРЦ» Віктор Дундяк.

Зокрема, п. 1.2 Договору передбачає наступні роботи і послуги: збір та вивезення твердих побутових, великогабаритних та ремонтних відходів, в тому числі листя, гілля, дорожніх зметів та іншого сміття, яке утворюється фізичними та юридичними особами, а також природними умовами на визначеній території, та знаходиться на контейнерному майданчику, прибирання контейнерних майданчиків.

При цьому виконавець послуг (перевізник сміття) зобов’язується «надавати послуги з вивезення побутових відходів відповідно до вимог законодавства про відходи, санітарних норм і правил, правил надання послуг з вивезення побутових відходів».

В Івано-Франківську діє закріплений Законом України «Про відходи» територіальний принцип вивезення ТПВ. Тобто мова йде про обов’язок переможця конкурсу забезпечити перевезення до місця захоронення чи утилізації всіх відходів, що утворились на території, за якою проводився конкурс.

Типовий договір про надання послуг з вивезення побутових відходів передбачає, що виконавець зобов’язаний ліквідувати звалище твердих відходів у разі його утворення на контейнерному майданчику та проводити прибирання в разі розсипання побутових відходів під час завантаження у спеціально обладнаний для цього транспортний засіб.

Водночас, неналежне утримання сміттєвих майданчиків та порушення графіків вивезення має наслідком не лише порушення умов договору та правил, але й спричиняє численні незручності для мешканців.

«Сміття з неприбраних з невідомих причин майданчиків розноситься вітром і по прибудинковим територіям. Тобто ми говоримо про пряме спричинення збитків і виконавцю послуг з їх утримання», – додає Віктор Дундяк.

КП «Єдиний розрахунковий центр» заявляє, що забезпечить допомогу мешканцям багатоквартирних будинків у захисті їх порушеного права, актуватиме та скеровуватиме відповідні претензії до перевізників. У випадку, подальшого ігнорування вимог законодавства відповідні позови будуть направлені до судових інстанцій.

Леся, 01.05.2013 09:35



Вибір редакції

Найпопулярніші новини