На Прикарпатті мають дотримуватися закону «Про засади державної мовної політики»

На 17-й сесії Івано-Франківської обласної ради 23 серпня 2012 року прийняте рішення № 606-17/2012 «Про дотримання вимог Конституції України щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області». Пункт 1 рішення проголосив: «Вважати Закон України «Про засади державної мовної політики» таким, що не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області».

Так як із прийняттям Закону України «Про засади державної мовної політики» втратили чинність Закон Української РСР «Про мови в Українській РСР» та багато інших законодавчих актів, то, за логікою обласної ради, на теренах Прикарпаття порядок застосування будь-яких мов національних меншин взагалі був не визначений.

Слід відзначити, що пунктом 2 вказаного рішення облради передбачено: «Визначити, що єдиною мовою офіційної діяльності в області підприємств, установ, та організацій всіх форм власності, мовою діловодства є державна українська мова». Цей цілком прийнятний для області, в якій етнічні українці становлять 97,5% від усього населення. Але у сукупності цих двох пунктів рішення обласної ради позбавляло представників національних меншин права на збереження своєї етнічної і мовної самобутності.

Крім цього, не має права орган місцевого самоврядування зупиняти дію загальнодержавного правового акту, яким є закон, на підвідомчій їй території. Тому що такі дії вже становлять небезпеку для суверенітету та територіальної цілісності України. Повноваження щодо вирішення питань про відповідність Конституції України законів є виключною прерогативою Конституційного Суду України.

Громадянин України Олександр Волков звернувся до Івано-Франківського міського суду з адміністративним позовом. Як голова Російської общини Івано-Франківської області він просив суд визнати пункт 1 рішення облради від 23 серпня 2012 року незаконним та зобов’язати сесію обласної ради виключити його з рішення. Постановою суду 17 грудня 2012 року позов О.М.Волкова був повністю задоволений. Але депутати своїм рішенням від 28.12.2012 року зобов’язали голову облради В.М. Скрипничука подати апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції.

16 квітня 2013 року Львівській апеляційний адміністративний суд під головуванням судді Р.Й.Коваля скаргу облради залишив без задоволення, а постанову Івано-Франківського міського суду – без змін. Ухвала апеляційного суду набрала законної сили відразу після проголошення.

Леся, 16.04.2013 17:59



Вибір редакції

Найпопулярніші новини