Лікарі спростовують інформацію про «невідому» інфекцію в лікарні

Ознайомившись з емоційною статтею п. О. Сворак про МДКЛ я, як завідувачка відділення, яка була в гущі усіх цих подій та просто як педіатр, яка віддала дітям нашого міста більше 25 років життя, не змогла залишитися осторонь. Вирішила дати відсіч, без емоцій, спираючись тільки на факти, прокоментувати цю ситуацію зсередини. 

ЗВИНУВАЧЕННЯ №1: «Дитину оглядали на коридорі, де був страшенний протяг». Факт. Дитина оглянута лікарем приймального покою, у кабінеті приймального покою в присутності медичної сестри, молодшої медичної сестри та лікаря швидкої допомоги, який доставив цю дитину до лікарні. І хто хоч раз поступав до лікарні може собі уявити як це у коридорі заповнювати медичну документацію, заносити дані в комп’ютер, брати підписи у батьків про дозвіл на лікування тощо? 

ЗВИНУВАЧЕННЯ №2: «Вже у вівторок лікарнею поширились чутки про те, що в медичній установі поширюється кишкова паличка, тому я вирішила в середу забрати дитину додому. Але 6 березня з самого ранку в дитини почалась страшенна рвота білою піною.» Факт. Дитина поступила в лікарню 4 березня о 12-30 ранку зі скаргами на неспокій, в’ялість (це був понеділок). Стан дитини оцінено і лікарем приймального покою, і лікуючим лікарем як важкий за рахунок інтоксикації. Діагностовано пневмонію. Турбував неспокій дитини з моменту поступлення, і тільки коли з’явилася блювота о 7 годині ранку 6 березня стало зрозуміло, що причиною неспокою була кишечка колька і в процес втягнутий ще і кишечник. Хто знайомий з перебігом хвороб, мене зрозуміє, що прийти в лікарню з симптомами які турбують ще дома, і говорити, що причиною їх є інфекція, яку підхопив в лікарні, є повною нісенітницею. 

ЗВИНУВАЧЕННЯ №3: «На що я викликала чергового лікаря, оскільки це була 6 ранку. Медик впевнено сказала, що очікуйте діарею, бо ви наче б перегодували дитину. А це просто не можливо!» Факт. Це можливо! Так перебігає запалення шлунково-кишкового тракту в усіх хворих. Це знає кожен студент-медик. Після блювоти (яка часто є симптомом запалення шлунка), запалення опускається на кишечник і викликає пронос. Дивно, що це не знає журналіст , яка намагається писати на медичні теми. А факт перегодування все ж таки був! Дитина такого віку не може з’їдати на 1 годування більше 250 мл, а тим паче хвора дитина, яку треба годувати частіше і більш дрібними порціями. 

ЗВИНУВАЧЕННЯ №4: «Я не годувала дитину їжею з лікарняної їдальні, щоправда мила пляшечки для харчування водою з лікарняного водопроводу та не ошпарила їх кип’ятком, оскільки понадіялась, що все-таки у медустанові дотримано санітарних норм.» Звідки тоді взялась ця КИШЕЧНА ПАЛОЧКА? Адже, згідно прописних істин, шляхом її передачі є продукти, вода, брудні руки, речі, які потрапляють до рота дитини. З води? Міська дитяча лікарня підключена до центрального водопостачання, цією водою користуються усі мешканці міста. А епідемії немає. Далі про інших діток, з вашого дозволу , давайте пропустимо. Ми не маємо право обговорювати стани інших дітей без дозволу батьків. Єдине, що авторитетно можу запевнити, що у всіх решта 4 дітей, які проходили лікування в нашому відділенні,а на той час у відділенні було 56- 58 дітей, виділено абсолютно різні, непатогенні штами кишечних мікроорганізмів, які в нормі є у більшості людей. До речі, 3 з 5 дітей, про яких йшла мова, поступили в інфекційну лікарню з дому а лікувалися в МДКЛ раніше. Далі про перебіг хвороби я теж не маю право вдаватися. Тільки скажу, що дитина отримувала в лікарні всю необхідну їй допомогу згідно протоколів лікування, що вже підтверджено перевірками. Стан дитини був стабілізований і дитина була переведена в інфекційну лікарню в стані середнього ступеня важкості. 

ЗВИНУВАЧЕННЯ №5: «Пожалкувати постільної білизни менш ніж півторарічній дитині.» За 72 години, що дитина перебувала у нас у відділенні, їй замінили 5 комплектів постільної білизни. Що це - невміння матері доглядати за своєю дитиною чи зневага до персоналу?

ЗВИНУВАЧЕННЯ №6: «Я в розпачі навіть не звернула на той час увагу, що виписували нас уже з діагнозом ГРВІ. Про пневмонію – забули! Факт. Дитина переведена в інфекційну лікарню з діагнозом пневмонія та підозрою на запалення кишечника. Усе це зафіксовано у медичній документації. Виписка в інфекційну лікарню з МДКЛ передана в день переводу дитини. 

Особистий коментар. Молода амбіційна жінка, яка тільки більше року як стала мамою, вперше попала в стресову ситуацію, розгубилася, вирішила з медичних працівників зробити ворогів. Через деякий час вона зрозуміє свою помилку. Шкода, що маститі журналісти вміло використали цю молоду жінку в своїх корисних цілях і в цілях тих, по замовленню яких вони так вміло розвернули «травлю» лікарні. 

Серед мешканців міста є думка, що метою всього галасу закриття МДКЛ і «ласий» шматок землі, на якому ця лікарня розташована. Шкода тих пацієнтів, які зараз лікуються у відділенні і завдяки чисельним комісіям і перевіркам отримують меншу увагу лікарів. А я, від імені всіх медичних працівників нашої лікарні, хочу завірити мешканців Івано-Франківська, що ми завжди працювали і будемо працювати, оберігаючи здоров’я ваших дітей. Ми не маємо повноцінних вихідних, ми часто жертвуємо своїми сім’ями, менше приділяємо часу своїм дітям заради ваших дітей. Повірте, байдужих людей в медицині мало. Але зрозумійте, як важко працювати нам, коли нам не довіряють, ображають, зневажають. Допоможіть нам відстояти лікарню, без вас ми не вистоїмо!

З повагою, ваша Олена Володимирівна Фофанова.

Леся, 14.03.2013 14:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини