В минулому році в лікарнях Прикарпаття відкрито 428 нових ліжок денних стаціонарів - Мельник

Відбулася прес-конференція директора департаменту охорони здоров'я Романа Мельника "Про підсумки діяльності в галузі медицини Іван-Франківської області за 2012 рік".  

Як доповів Роман Мельник, спільними зусиллями вдалося досягнути певних позитивних кроків в покращенні матеріально-технічної бази,  впровадженні нових альтернативних господарських та медичних технологій, в організації сучасного лікувально-діагностичного процесу.

Відкрито 428 нових ліжок денних стаціонарів. 

Створені хоспісні відділення і ліжка в Ланчинській міській лікарні, Коломийському тубдиспансері, Галицькій ЦРЛ. Вже в цьому році буде відкрито дитячий хоспіс на базі Надвірнянського будинку дитини. 
Організовано три центри медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів на базі приміщень Отинійської, Яблунівської, Обертинської районних лікарень.  

Впродовж звітного року медичній галузі області вдалося помітно просунутись вперед в напрямку впровадження передових технологій в діагностиці і лікування захворювань.

Центром кардіохірургії Івано-Франківської ЦМКЛ здійснено 532 коронарографії, 241 стентування коронарних судин, з яких 148 при гострому інфаркті міокарда. Разом з обласною клінічною лікарнею та лікарнями районів області здійснено також 180 тромболізисів та імплантацій 95 штучних водіїв ритму серця.

Наступний крок – запровадження операцій на відкритому серці, зокрема операції аорто-коронарного шунтування, які стануть можливими після придбання апарату штучного кровообігу. Такі операції вже впроваджено у приватному центрі.  

Медичні заклади успішно  спрацювали (4-е місце в  Україні) в рамках впровадження пілотного проекту щодо регулювання  цін на  гіпотензивні препарати.  

 Подальшого розвитку набула діалізна терапія. В Надвірнянській ЦРЛ відкрито нове відділення нефрології і діалізу для хворих з термінальною нирковою недостатністю. Це сьомий центр гемодіалізу в районах, восьмий функціонує  в ОКЛ, і за цим видом допомоги наша область лідирує в Україні.

Розвивались малоінвазивна хірургія. Закуплені лапароскопічні стійки дозволили запровадити малоінвазивні операції в Снятинській, Тлумацькій, Болехівській, а з цього року і в Галицькій та Рожнятівській лікарнях. На сьогодні такі технології застосовуються вже у 10 районах та 2 містах області.

Загалом на технічне переоснащення медицини області в звітному році витрачено 46,8 млн. грн.
У звітному році на будівництво, реконструкцію, капітальні і поточні ремонти закладів охорони здоров’я виділено і освоєно 47,4 млн. грн. з  усіх джерел фінансування

За кошти обласного бюджету придбано 20 автомобілів для сільських лікарських амбулаторій на суму 2,0 млн.грн. В цілому фінансування охорони здоров’я здійснено на 98,4% від економічного плану (торік було менше - на 97,9%). Видатки бюджету (з бюджетом розвитку) становили 1 млрд. 377 млн. грн. і порівняно з попереднім роком зросли на 214,3 млн. грн. У попередньому році ріст становив лише 59 млн. грн.  Видатки на 1 мешканця зросли з 824,5 до 980,7 гривень.

 

Леся, 07.03.2013 10:42



Вибір редакції

Найпопулярніші новини