Доповідач ПАРЄ: Тимошенко і Луценка потрібно офіційно визнати політв'язнями

Пітер Омтіцгт (Нідерланди, ЄНП/ХД), який готує для Парламентської асамблеї Ради Європи доповідь на тему «Розділяючи політичну і кримінальну відповідальність», заявивпро термінову необхідність переглянути статус колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка як «політичних в’язнів» відповідно до визначення цього терміну, ухваленого Парламентською асамблеєю у жовтні 2012 року.

 Омтіцгт зробив відповідну заяву наприкінці триденного інформаційного візиту до України (19-21 лютого), під час якого він відвідав Луценка у в’язниці.

 «Я повинен нагадати, що у своїй Резолюції 1862 (2012) Асамблея вже закликала президента України розглянути всі наявні у нього правові засоби для звільнення Тимошенко і Луценка, та вже зазначала, що у разі невиконання цих вимог вона може розглянути можливість застосування санкцій», - сказав Омтцігт.

 «Тим часом, Європейський суд з прав людини постановив, що арешт Луценка був порушенням Європейської конвенцій про захист прав людини за багатьма пунктами, включаючи визнання того, що для його арешту не було жодних юридичних підстав. Це рішення, на мою думку, демонструє, що правозастосування в Україні є несправедливим та терміново потребує ретельного перегляду», - додав він.

 «Демократичні сили в Україні покладають надії на принципи, яких дотримується Рада Європи, і я зроблю все можливе, щоб гарантувати, що ми їх не підведемо», - завершив доповідач, зазначивши, що має намір представити свою остаточну доповідь якнайшвидше

Леся, 22.02.2013 12:29



Вибір редакції

Найпопулярніші новини