Працівники культури Коломийщини можуть залишитися без зарплати

Минулої п’ятниці у Музеї історії міста Коломиї відбулася підсумкова колегія відділу культури Коломийської міської ради за 2012 рік. Начальник відділу Уляна Мандрусяк звітувала перед членами колегії, працівниками відділу, депутатами і присутніми коломийцями.
За словами пані Уляни, у 2012 році значно зросла кількість проведених мистецьких заходів та концертів. Загалом у підпорядкуванні відділу працює 13 установ з чисельністю 242 працівники, робота яких ось уже не один рік поспіль отримує схвальні відгуки як від влади, так і від громадян. Натомість, за належну працю платити працівникам цього відділу у 2013 скоріш за все не буде чим. 

«Як би не банально це не звучало, проте найболючішою проблемою відділу залишається фінансування, - наголосила Уляна Мандрусяк. - Згідно з формульним розрахунком, на виплату заробітної плати нашим працівникам закладено лише 62%, тобто цього вистачить лише на півроку».

Заклади культури в бюджеті на 2013 рік отримали найменше коштів на забезпечення своїх потреб у відсотковому відношенні порівняно з іншими відділами Коломийської міської ради.

«Інколи у нас закрадається підозра, що очільники міста не можуть терпіти на посаді керівника відділу енергійну, працелюбну, творчу особистість Уляну Мандрусяк, адже для них вона має один «недолік» - партійність. Вже не один рік пані Уляна є членом партії «Фронт Змін» і часто-густо голосує не так, як від неї вимагає керівництво, чим і не влаштовує своїх начальників, які не проти замінити її на поступливішу особу, яка б чітко виконувала побажання мера і його команди», – припускає голова Фракції «За зміни у Коломиї» Любомир Глушков. .

Проте, пані Уляна на ворожнечу не зважає і відстоює культуру Коломиї. От, зокрема, і так звану «оптимізацію» в очолюваному відділі не бачить реальної можливості проводити, адже кожен працівник на вагу золота – заробітна плата невелика, а роботи виконують чимало: фестивалі, культурно-масові заходи, постійна просвітницька робота.

Питання фінансування стоїть нині настільки гостро, що під час колегії «геніальна» думка, як зекономити бюджетні кошти міста, виникла у соратниці по партії коломийського міського голови, свого роду рупора Ігоря Слюзара Галини Іномістової. Так, як одіозний Жиріновський у Путіна бере удар на себе, так і Галина Іномістова вирішила взяти весь удар на себе і запропонувала  об’єднати музичні школи. Але от красномовності і нахабства пані Іномістовій трохи не вистачило, та й факти не на користь «економних» очільників міста.

Обидві школи мають 100-відсоткову наповнюваність класів та навіть більше – дві школи не здатні забезпечити усіх охочих дітей навчатися музики, тож уже не один рік у закладах існують черги і, за словами директорів, об’єднання двох самодостатніх установ – це не що інше, як скорочення працівників, а, відповідно, і зменшення кількості учнів… Керівники закладів сподіваються, що влада ще не наскільки безголова, аби руйнувати те, що створювалось десятиліттями і нині працює на благо суспільства.

 «Найгостріше наразі стоїть питання фінансування установ культури в Коломиї, і нашої школи зокрема. Щодо об‘єднання шкіл в одну, то це нереально, тому що в нашій школі, як і в першій, є 100-відсоткова мережа. У нас повністю наповнені класи і понад те, нині у школах є черги дітей, яких ми, на жаль, не можемо прийняти, бо наша мережа налічує максимум 200 учнів. Закрити установу – означає залишити дітей без мрій і на вулиці. Такий крок – не є свідомим, я сподіваюсь, керівники міста не підуть на це. Нещодавно нам запропонували скоротити, але не працівників, а робочі години, власне потрібно зробити оптимізацію так, щоб діти не постраждали. Але скорочення кількості додаткових занять - це є мінус для розвитку учнів, і він в певній мірі таки шкодить процесу навчання, але ми мусимо виходити з цього положення і мабуть з вересня будемо підвищувати оплату за навчання», - зазначила директор Коломийської дитячої музичної школи №2 ім. Галини Грабець Наталія Алєксєва.

Як розповіла пані Наталя, такої «оптимізації» вимагає міський голова Ігор Слюзар задля економії бюджетних коштів. Напевне, очільник міста рідко бачить своїх дітей і не зовсім до кінця розуміє, що залишає обдаровану юнь без можливості вдосконалювати свої вміння. До того ж здорожчання навчання може значно вплинути на кількість дітей, адже тих, хто живе в родині з середнім достатком, збільшення платні може змусити задуматись над тим чи продовжувати займатися музикою чи придбати щось найнеобхідніше… По суті міський голова своїми руками хоче позбавити Коломию здобутків у класичній музиці…

Теперішньому становищу дивується й обурюється і директор Коломийської дитячої музичної школи №1 Богдан Іванчук: «За десять років моєї праці на посаді директора цієї установи я не пригадую такого ганебного становища. Звісно, було нелегко, але зараз навпаки, за логікою речей, все мало б прогресувати і йти до кращого, а на жаль, все повертається до гіршого. Варто відзначити, що нині із 57 шкіл естетичного виховання в нашій області коломийські за рівнем навчально-виховного процесу отримали найвищі бали, а наша школа №1 вкотре в обласному рейтингу посіла перше місце. Але за відсутності фінансування такого рівня досягнути буде важко, а багато колективів можуть просто перестати існувати. Кожна година відіграє важливу роль, адже все розподілено вже і так в доволі стислому форматі, і ще скорочувати години - це означає забирати знання від учнів, яких нині у школі навчається 480. 
Дуже прикро, що влада вибрала такий підхід до фінансування культури, адже ці рамки в 62% просто згублять надбання десятиліть і, схоже, опустять той високий рівень знань, який є нині»
.

До слова, торік з ініціативи частини депутатів Коломийської міської ради з цією проблемою впоралися, просто дотували нестачу з другого кошика, цьогоріч такого вирішення проблеми влада не передбачає і наполягає на необхідності скорочення.

Депутати міської ради, присутні на колегії, такою ситуацією обурені.

«Я дуже подивований ставленням міського голови і його «команди» до вирішення проблем закладів культури у місті. Як добрий тато своїх дітей, має думати де знайти кошти, щоб їх прогодувати, мер має не шукаю варіанти, як зняти з себе відповідальність за їхню долю. Потрібно вишукати кошти в бюджеті, тим паче що це реально. Нехай команда міського голови скоротить видатки на своє утримання, і думаю, що тих коштів вистачить для обох музичних шкіл», – запропонував депутат Коломийської міської ради від «ВО «Батьківщина» Роман Бортейчук.

Його підтримав і депутат Коломийської міської ради, голова фракції «За зміни в Коломиї» Любомир Глушков: «Коломия завжди була центром культури і духовності і такою повинна залишатися навіть попри фінансові складнощі. Нині непроста ситуація в країні і наше головне завдання - зберегти те, що ми маємо. Сподіваюся, що ті проблемні питання, які пролунали, будуть взяті до уваги очільником Коломиї. І відповідно депутатський корпус, міський голова, виконавчий комітет, керівники відділів докладуть максимум зусиль, щоб питання не оптимізації, а збереження і примноження культурно-духовних цінностей ми вирішили якомога швидше».

«Сподіваємося, що міський голова та його команда прислухаються до здорового глузду і знайдуть кошти не лише на дорогі автомобілі для власного комфорту, а й для нашого майбутнього – наших дітей», – наголошує голова фракції «Батьківщина» Сергій Федчук.

Дискусія тривала доволі довго, але в кінці кінців прийшли до спільної думки, що обидві школи місту потрібні і перед тим, як робити різкі кроки, необхідно спочатку дуже добре подумати про наслідки для майбутніх поколінь.

Леся, 21.02.2013 11:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини