Арсеній Яценюк: Бюджет на 2013 рік – це бюджет бідності

«Цей бюджет непрофесійний, несправедливий і неефективний», - заявив із парламентської трибуни голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, коментуючи ухвалений парламентом державний бюджет на 2013 рік.
 
За його словами, цей бюджет непрофесійний насамперед тому, що вперше за останніх 5 років він передбачає зменшення доходів державного бюджету - на 12,5 млрд. грн., при цьому що ВВП зростає.
 
«Зрозуміло, що в «регіоналів» із арифметикою дуже погано, в особливості з тією, яка стосується держави. Але добре з тією арифметикою, яка стосується приватної кишені», - зазначив Арсеній Яценюк.
 
Також, за його словами, дефіцит держбюджету на наступний рік зростає на 30%, а це рекордні 50 млрд. грн.
 
На переконання Арсенія Яценюка, урядовий проект бюджету несправедливий тому, що основний тягар зі сплати податків перекладає на звичайних громадян України.
 
«Додатково з громадян України стягнуть 1 млрд. грн. На противагу підприємствам, що належать акціонерам Партії регіонів, які заплатять податку на прибуток на 1,6 млрд. грн. менше, ніж в цьому році», - сказав він.
 
Також, наголосив Арсеній Яценюк, мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум зростуть із початку 2013 року всього на 13 грн.
 
«Цей бюджет збільшує витрати на МВС, СБУ і Генпрокуратуру загалом на 1,2 млрд. грн. А за останні три роки такий ріст склав 6,5 млрд. грн. На противагу Збройним Силам, яким скоротили витрати на 1 млрд.», - підкреслив він.
 
Арсеній Яценюк наголосив, що урядовий бюджет неефективний, адже в ньому закладається рекордна сума запозичень - 135 млрд. грн., а загальна сума прямого та гарантованого державного боргу країни може сягнути 600 млрд. грн.
 
«Це 13 112 тис. грн. на одного українця. У той момент, коли Янукович взяв офіс президента, борг кожного українця був 6,5 тисяч грн.», - підкреслив він.
 
«За цей бюджет бідності голосувати не можна. Ми категорично проти прийняття цього бюджету», - наголосив Арсеній Яценюк.
Леся, 06.12.2012 14:27



Вибір редакції

Найпопулярніші новини